Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 03-06-2003

Televisie
KUNST... OMDAT HET MOET!!
Uitzending zondag 8 juni
Nederland 2 ­ 23.30 uur


---
Documentaire over opkomst 'zwarte' films

Na decennia van clichématige rollen als inboorling, bediende of 'Uncle Tom's' zien zwarte Amerikanen zichzelf begin jaren zeventig plotseling als dé helden terug op het witte doek. Voor Amerikaanse bioscopen staan lange rijen bezoekers te wachten om hun goed geklede, vlot pratende, zwarte idolen te kunnen aanbidden. De zwarte cinema zou zijn geboren. Het bleek een illusie. Het TROS-programma KUNST... OMDAT HET MOET!! zendt op zondag 8 juni de documentaire 'Baaadasss Cinema... toen Hollywood even zwart was' uit over de omslag van 'witte' naar 'zwarte' films.

Ondanks de heldenverering komt er veel kritiek uit eigen gelederen. Zwarte belangenorganisaties en politiek geëngageerden als Jesse Jackson vonden de films weinig realistisch en, ondanks een 'ander' beeld dan voorheen, erg clichématig. Blaxploitation, het uitbuiten van zwarten, was wederom een issue in de Amerikaanse samenleving.

Ondanks de politieke en maatschappelijke kritiek op de films gaf deze nieuwe filmstroming ongekende kansen aan zwarte acteurs én hun collega's achter de schermen. Reden genoeg dus om voor en tegenstanders aan het woord te laten en terug te blikken op genreklassiekers als Shaft, Superfly, Coffy en Jackie Brown.



Ingezonden persbericht