Kerken in Aktie

Datum: 03/06/2003

Bron: Kerkinactie

Kerkinactie overhandigt vrachtauto met tent aan president Lutherse Kerk uit Kameroen

Kerkinactie zal maandag 9 juni tijdens het Pinksterfeest in het Friese Veenklooster een vrachtauto met tent aanbieden aan dominee Goyek, president van de Lutherse Broederkerk, uit Kameroen. De tent, die ruimte biedt aan meer dan duizend mensen, is bedoeld om de evangelisatiecampagnes mogelijk te maken van de Lutherse kerk. Met de vrachtauto kan de tent worden vervoerd langs de honderden dorpen in Kameroen. Ook kan de vrachtauto worden ingezet voor andere doeleinden zoals voedseldistributie en vervoer van mensen en materialen.

Het initiatief om vrachtauto met tent aan te bieden is afkomstig van ds. Ype Schaaf, emeritus predikant, uit Dokkum. Hij werkte jaren in Kameroen en is nu als Europese adviseur bij de Lutherse Broederkerk betrokken. Ook is deze kerk een vaste partner van Kerkinactie waarmee diverse projecten worden ontwikkeld. Kerkinactie wil de Lutherse Broederkerk graag ondersteunen bij hun evangelisatie-activiteiten ook vanwege de oecumenische benadering. In Friesland vinden diverse acties plaats om bij te dragen aan de kosten van het project.

De EFLC, 'Eglise Fraternelle Luthérienne au Cameroun' is één van de twee grote Lutherse Kerken van Noord-Kameroen. Met de twee Baptistenkerken werken zij samen aan een oecumenisch evangelisatieprogramma. Zo'n 2000 vrijwilligers gaan in een gebied half zo groot als Friesland jaarlijks tussen Kerst en Nieuwjaar alle huizen langs. Voor deze campagnes heeft de president van de Luthers Kerk Kerkinactie om een grote tent gevraagd. Om de tent te kunnen vervoeren stelt Kerkinactie ook een vrachtauto ter beschikking. De diaconieën in Friesland hebben tweedehands kleding ingezameld dat in de vrachtauto meegaat.

De Lutherse Broederkerk werkt actief in de regio van het Tsjaadmeer, dat grenst aan het noorden van Kameroen. Het Tsjaadmeer droogt op en er dreigt een ramp voor de 4 miljoen mensen die rond dit meer wonen en er proberen te leven van landbouw en visserij. 2 Miljoen van de 4 miljoen mensen zouden moeten verhuizen naar een ander gebied als er geen alternatieven worden gevonden om in hun bestaan te voorzien. De Lutherse Broederkerk wil de vrachtauto ook gebruiken voor de landbouwactiviteiten in dit gebied.

Aanstaande donderdag arriveert de delegatie uit Kameroen bestaande uit Pasteur Robert Goyek (president van de EFLC), Mme Hawa Bailabar (voorzitster vrouwenbeweging), Pasteur Jean Hinmari (missionair predikant). De delegatie blijft tot 12 juni in Nederland.

De overhandiging van de vrachtauto en de tent zal plaatsvinden a.s. maandag 9 juni tussen 14.00 en 16.00 uur tijdens het Pinksterfeest in de grote tent in Veenklooster.
Kerkinactie is het werk voor missionair en diaconaal werk in binnen- en buitenland van dertien oecumenisch georiënteerde kerken en organisaties in Nederland.