Concours Hippique International Officiel (CHIO)


9 juni 2003, CHIO Zuid-Holland Cup: beste 10 verenigingen door naar halve finale

CHIO Rotterdam

Datum: 9 juni 2003

CHIO Zuid-Holland Cup: beste 10 verenigingen door naar halve finale

Rotterdam, 9 juni 2003 - Tijdens het Pinksterweekeinde is op het CHIO terrein gestreden om de 10 startplaatsen in de halve finale tijdens het CHIO op donderdag 28 augustus as. Maar liefst 45 Zuid-Hollandse verenigingen, aangesloten bij de KNHS, hadden hun équipes van vier ruiters of amazones deelnemen op M- en Z-niveau ingeschreven. Uiteindelijk zijn gedurende de twee Pinksterdagen 151 deelnemers in de 4 rubrieken gestart.


Tijdens de eerste dag moest de wedstrijd voor een uur worden stilgelegd als gevolg van een hevige onweersbui die over Rotterdam trok. De tweede dag werd een prachtige zonnige dag die bij de fraaie locatie in het Kralingse Bos de voor het CHIO Rotterdam zo unieke sfeer benadrukte. Het weer was helaas niet voor alle startende deelnemers gelijk maar wel redelijk uniek was dat alle ruiters in hun klasse beoordeeld werden door hetzelfde jurylid, de heer M.P.J. Boomaars beoordeelde de M-ruiters en de heer N.J.Th. Verwer heeft alle Z-ruiters beoordeeld.

De équipes van de Hoeve Westland Ruiters (Naaldwijk) en De Develruiters (Heerjansdam) zijn met enige afstand 1e en 2e geworden met percentages boven de 200%. De andere verenigingen die doorgaan naar de halve finale zijn de Overmaasse Ruiters (Overmaas), Hippos (Gorinchem), Prinsemolen (Rotterdam Alexanderpolder), Rockanje (Rockanje), 's Gravenhof (Nootdorp), Oud-Beijerland (Oud Beijerland), Putsche Ruiters (Zuidland) en Centaur (Greup).

De resultaten van de proeven van de deelnemende ruiters en amazones tellen mee voor de KNHS promotieregeling. In de Z2-rubriek werd het oranje lint uitgereikt aan Danielle van Mierlo (Hoeve Westland Ruiters) die met haar ervaren paard Eminent een percentage van 69.00% behaalde. De Z1-rubriek werd gewonnen door Angela van der Waal (Prinsemolen) met Prima Donna eveneens met 69.00%, direct gevolgd door Anja Dikken (Overmaasse ruiters) met Majestic.

In de M2-rubriek ging de 1e prijs naar Evelien de Bruin (Overmaasse Ruiters) met Ri Jo's Remus met een percentage van 63.85%. In de M1 met de 41 starts boekte J. Rotsteeg (De Develruiters) met Pablo met 70.00% een ruime overwinning .

"Het CHIO Rotterdam wil met deze wedstrijd de regionale paardensport een stimulans geven en het is leuk om met zoveel belangstelling te ervaren dat zoveel verenigingen het leuk vinden om tijdens ons Rotterdamse CHIO te mogen rijden", aldus Jan Willem Körner bestuurslid van het CHIO Rotterdam. "Vooral leuk omdat we hierdoor de veelal als amateur actieve getalenteerde ruiters en amazones in de schijnwerpers zetten ."

Op donderdagmiddag 28 augustus as. zullen tijdens het CHIO de 10 beste équipes opnieuw tegen elkaar strijden om een van de drie plaatsen in de finale die op zaterdag 30 augustus eveneens tijdens het CHIO gereden zal worden

Enkele commentaren van de juryleden:

Hr. N.J.Th. Verwer (Z1 en Z2)

In beide rubrieken heb ik enkele uitschieters gezien en een goede tot redelijk goede middengroep. Het begrip `verzameling' wordt nog door veel ruiters van voren naar achteren geïnterpreteerd terwijl het andersom zou moeten zijn. Ook geven veel ruiters onnodig punten weg en zouden wat meer correct de proef moeten uitvoeren. De amazones Angela van der Waal en Anja Dikken sprongen er bij de Z1 echt uit. In de Z2-rubriek beschikte Danielle van Mierlo misschien over een ervaren paard maar daar moet je dan nog wel een goede proef mee weten te rijden en daar is ze bijzonder goed in geslaagd.

Hr. M.P.J. Boomaars (M1 en M2)

In de M1 heb ik een aantal fijne, goed bewegende en ook technische goede paarden gezien en amazones die de paarden mooi boven van de hand reden. De eerste acht plaatsen waren prettig om naar te kijken en de winnares reed een superproef met een goed verende rug, fijne aanleuning en voerde de onderdelen correct en professioneel uit. De overgang van de M1 naar de M2 is erg groot, er moet meer verzameling worden getoond. Veel paarden liepen te diep en hingen in de hand. Travers en keertwending vormden voor velen een struikelblok. Advies aan de deelnemende combinaties om een video opname te maken en het reglement goed te lezen om dan de beelden te toetsen aan het beeld dat volgens het reglement getoond moet worden.
Evelien de Bruin reed haar paard netjes bovenin met een stille aanleuning. Mag nog wat meer lengtebuiging in de zijgangen maar de amazone straalt routine uit bij het rijden van de proeven.

Uitslagen 1ste ronde Zuid-Holland Cup
Zie het origineel http://www.chio.nl/site/basis...ersinformatie.htm