HP bezet toppositie in totale serveromzet wereldwijd

Met in het eerste kwartaal van 2003 een marktaandeel van 27,9 procent. In Nederland 49% marktaandeel in UNIX-servers
---
AMSTELVEEN, 10 juni 2003 - HP staat op de eerste plaats voor wat betreft de totale omzet aan serversystemen wereldwijd, met een marktaandeel van 27,9 procent in het eerste kwartaal van 2003. Dit volgens cijfers van IDC1. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal (het vierde kwartaal van 2002) groeide het marktaandeel van HP op de servermarkt met 2,1 procent

De sterke positie van het serveraanbod van HP blijkt verder uit:


* HP neemt een gezamenlijke eerste plaats in voor de totale UNIX serveromzet. De positie voor zware enterprise servers (met een prijs van meer dan $500.000) is voor het derde achtereenvolgende kwartaal verstevigd (gebaseerd op de nieuwe serverindeling van IDC2). De groei van HP in dit marktsegment is gebaseerd op goede verkoopresultaten van de HP Superdome servers wereldwijd.
* HP blijft op de eerst plaats voor wat betreft de totale omzet aan Windows-servers, gebaseerd op goede verkoopresultaten van ProLiant servers wereldwijd.
* HP handhaafde de eerste positie voor wat betreft de tataalomzet aan Linux-servers, alsook de toppositie in het Linux x86-segment. De omzet en het aantal verkochte eenheden steeg ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Nederland
HP Nederland heeft in het eerste kwartaal van 2003 een marktaandeel gerealiseerd van 49% op UNIX-servers, hetgeen een verbetering van 6 procentpunten is ten opzichte van het vorige kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2002 is dit een verbetering van 5 procentpunten. De marktaandeelwinst is gerealiseerd ten koste van de marktaandelen van de andere leveranciers. De trend in deze marktcijfers geeft aan dat klanten vertrouwen hebben in de UNIX strategie van HP.


1 IDC Quarterly Server Tracker Q1 CY2003, gepubliceerd op 30 mei 2003.
2 IDC's nieuwe Server Taxonomy gaat uit van de volgende prijscategorieën om servers in te delen: Volume Servers 500k$.