Stichting Wakker Dier

MASSALE OVERTREDING DOOR FOUTEN IN WELZIJNSWET

Persbericht - 10 juni 2003

Het onverdoofd knippen van varkensstaarten, permanent huisvesten in duistere hokken en het niet verstrekken van stro zijn, ondanks een wettelijk verbod, aan de orde van de dag in de varkenshouderij. De AID treedt hiertegen nauwelijks op, mede door fouten in de wet. De straffen zijn daarnaast zo laag dat varkensboeren goedkoper af zijn als ze een boete betalen in plaats van de wet naleven. Deze feiten blijken uit een onderzoek dat in opdracht van Wakker Dier is uitgevoerd door onderzoekster mr. C. van Drumpt via de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht. De voorzitter van Wakker Dier, de heer H. Albeda, biedt dit rapport vandaag aan de kamerleden van de diervriendelijke kamerfracties van PvdA, S.P., Groen Links, D66 en Christen Unie aan. De Wetenschapswinkel adviseert ondermeer om de strafrechterlijke handhavingsmogelijkheden uit te breiden met de mogelijkheid van het opleggen van bestuursdwang of een dwangsom. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag waarom al jaren meer dan de helft (56% vlg AID 2001) van de varkensboeren de welzijnswetgeving overtreedt. Bij biggen wordt bijvoorbeeld in strijd met de wet routinematig en zonder verdoving de staart afgeknipt. Dit is alleen toegestaan als de varkens elkaar verwonden en andere maatregelen niet helpen. Omdat de AID er niet bij is als wordt gecoupeerd, kan zij bij een routinecontrole later niet vaststellen of de varkens destijds elkaar verwondden. De AID kan dan ook niet optreden tegen het onwettig onverdoofd knippen van varkensstaarten. Deze situatie kan voorkomen worden als maatregelen om agressie uit verveling te voorkomen verplicht worden gesteld, zoals voldoende stroverstrekking en meer ruimte. Dan is staartknippen, zoals in de biologische landbouw ook niet gebeurt, overbodig. Wakker Dier vraagt vandaag de kamerleden van de diervriendelijke partijen zich in te zetten voor verbetering van de handhaving.

Dat de welzijnswetgeving voor varkens slecht wordt nageleefd is al jaren bekend uit onderzoeken van onder meer de AID en Wakker Dier. De reden van de slechte naleving is onderzocht door de wetenschapswinkel rechten van de Universiteit van Utrecht die tot enkele opmerkelijke conclusies kwam:

- De controlefrequentie is zo laag (1 keer per 10 jaar), de kans op een boete zo klein bij constatering van een overtreding (90% krijgt slechts een waarschuwing) en de boete zo klein, dat het voor varkenshouders financieel loont om de wet te overtreden. Verbouw van stallen om aan de regels te voldoen is veel duurder dan een boete van de AID.

- Veel wetsbepalingen zijn onduidelijk waardoor de AID niet kan handhaven. Zo moet bijvoorbeeld voldoende afleidingsmateriaal worden verstrekt. Maar hoeveel en welk materiaal? Kale betonhokken met 1 bijtketting zijn het gevolg.
- Veel wettelijke voorschriften zijn oncontroleerbaar. Voorbeelden zijn het knippen van staarten (zie hierboven) en de verplichting van een aantal uren licht in de stal. Omdat er geen registratie is van de lichttijden kan een AID-controleur nooit vaststellen of deze regel wordt nageleefd. Duistere hokken zijn het gevolg.

De samenvatting van het rapport is te lezen op www.law.uu.nl\wwr\pub2003