Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

Rfv wijst wetsvoorstel Wet Werk en Bijstand af


De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) kan niet instemmen met de bekostigingssystematiek van het wetsvoorstel Wet Werk en Bijstand, zoals door de regering aan de Tweede Kamer is aangeboden. Dit stelt de Rfv in zijn advies dat aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Mark Rutte, werd aangeboden.

In het wetsvoorstel wordt geregeld dat gemeenten per 1 januari 2004 volledig financieel verantwoordelijk worden voor de bijstandsuitkeringen. Gemeenten ontvangen dan jaarlijks een budget waaruit de bijstandslasten volledig bekostigd moeten worden. De Raad vindt echter dat de verdeling van dit budget over de gemeenten onvoldoende recht doet aan de onvermijdelijke kosten die gemeenten maken bij de uitvoering van de bijstandslasten.

De Raad is van mening dat de geringe gemeentelijke beleidsbeïnvloeding op de ontwikkeling van het bijstandsvolume niet rechtvaardigt dat de financiële risico's volledig bij de gemeenten komen te liggen. Daarom adviseert de Raad af te zien van de bekostigingssystematiek, zoals neergelegd in het wetsvoorstel. Volgens de Raad bestaan er betere mogelijkheden gemeenten de WWB doeltreffend en doelmatig uit te laten voeren. Daarbij valt te denken aan prestatieonderzoek en het stimuleren van benchmarking bij decentrale overheden.

Mocht de regering echter volharden in haar voornemen de bijstandslasten volledig te budgetteren, dan heeft de Raad in zijn advies een aantal aanbevelingen gedaan dat de bekostigingssystematiek ten goede komt. De Raad bepleit dan in ieder geval de inwerkingtreding van de WWB met een jaar op te schuiven. Gemeenten krijgen daardoor de tijd en ruimte om hun huishouding in te richten op de gevolgen van de WWB. Daarnaast heeft het ministerie van SZW de mogelijkheid een aantal aanbevelingen uit het advies van de Raad nader te onderzoeken.

Vrijdag 13 juni 2003 zal de Raad zijn advies mondeling toelichten in de hoorzitting over de Wet Werk en Bijstand van de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.