Gemeente Breda

Persberichten

10-06-2003

Gemeente start met aanpak kruising Dr. Struyckenstraat-Weerijssingel

Na de zomervakantie start de gemeente Breda met werkzaamheden om de kruising Dr. Struyckenstraat-Weerijssingel verkeersveiliger te maken. Deze aanpak maakt onderdeel uit van het Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer 2003 dat de gemeenteraad eind 2002 vaststelde. De kosten voor de totale aanpak bedragen 105.000 Euro.

Verkeerssituatie
Ongevallenstatistieken van de jaren 1998, 1999 en 2000 laten zien dat de kruising Dr.Struyckenstraat - Weerijssingel tot de top tien van de meest onveilige verkeerssituaties in Breda behoort. Aan de hand van een ongevallenanalyse is bepaald hoe de kruising verbeterd kan worden. Uit de analyse blijkt dat de verkeerssituatie veiliger wordt door het vergroten van de overzichtelijkheid van de kruising en door het verbeteren van de oversteekbaarheid van de Julianalaan. Ook verbetert de verkeerssituatie door het terugdringen van de snelheid en door het voorkomen van inhalen op de Julianalaan ter hoogte van de kruising.

Maatregelen
De maatregelen komen tot uiting in het aanbrengen van een middenberm en een scheiding tussen de fietsstrook en de rijbaan aan de zuidzijde van de kruising. Door de middenberm kunnen voetgangers bovendien makkelijker en veiliger de Dr. Struyckenstraat in twee etappes oversteken. De fietsstrook zal meer opvallen door de rode kleur ter hoogte van de kruising.
Om deze maatregelen te kunnen realiseren, zal het trottoir aan de zuidzijde van de kruising plaatselijk enigszins worden versmald. Bovendien komt er - tevens als onderdeel van de inrichting van het 30km-gebied Haagpoort - een uitritconstructie naar de Weerijssingel. Deze uitritconstructie benadrukt tegelijkertijd de voorrangssituatie.

Planning
De werkzaamheden starten na deze zomer. Nadat de uitvoering klaar is, komt de herinrichting van de Bernhardsingel aan de beurt. Omwonenden krijgen hierover informatie via een Breda Bericht.

Breda, 10 juni 2003