Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 10 juni 2003

Zeldzame vale gier geboren in Dierenpark Amersfoort

Op 23 april 2003 is er voor het eerst een zeldzame vale gier geboren in Dierenpark Amersfoort. De geboorte van de gier is bijzonder omdat gieren zich niet makkelijk voortplanten in dierentuinen en omdat het heel slecht gaat met de gier in de vrije natuur. Gieren leven in delen van Zuid-Europa, Noord-Afrika en Azië.

De geboorte van het gierenkuiken is uniek omdat gieren zich niet gemakkelijk voortplanten in dierentuinen. De reden daarvoor is niet helemaal duidelijk, maar er leven slechts 180 vale gieren in 42 dierentuinen in Europa. Een verbouwing aan het Amersfoortse verblijf in 2002 heeft ertoe geleid dat de gieren meer ruimte kregen om het natuurlijke paargedrag te vertonen. Op 9 maart 2003 wierp de verbouwing van het verblijf zijn vruchten af. In één van de nestblokken lag er een gierenei. Na een broedtijd van 45 dagen kwam tot grote vreugde van de dierverzorgers het ei uit!

Kadavers vergiftigen

Naast de moeizame voortplanting van gieren in dierentuinen, gaat het in de natuur ook heel slecht met deze vogels. Doordat het aanbod van natuurlijke prooidieren zoals herten en berggeiten door verdwijning van het leefgebied afneemt, wordt het aantal gieren in de natuur ook minder. Daarnaast vergiftigen boeren vaak kadavers van vee om andere roofdieren zoals wolven te doden. Tot slot ruimen mensen kadavers van vee te snel op, waardoor het voor gieren moeilijk wordt om voldoende eten te vinden. Door de aanleg van speciale voederplaatsen voor gieren in Spanje en in Frankrijk, nemen de aantallen weer voorzichtig toe.

Vale gieren komen voor in delen van Zuid-Europa (Spanje en Frankrijk), Noord-Afrika en Azië. De meeste gieren in Dierenpark Amersfoort, waaronder de moeder van het gierenkuiken, komen uit een Spaans opvangcentrum. Daar komen gieren terecht als verkeersslachtoffer of na een botsing met hoogspanningskabels. De opgevangen dieren, kunnen door de aard van hun verwondingen niet meer teruggeplaatst worden in de natuur. Dierenpark Amersfoort neemt sinds 2000 deel aan het Europese fokprogramma voor de vale gier. Dit fokprogramma heeft als doel om gierenpopulaties in Europese dierentuinen, op een gezonde manier in stand te houden.

Noot voor redactie

Ingezonden persbericht