Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

Amsterdamse maatschappelijke voorzieningen gaan breed samenwerken

Op donderdag 5 juni 2003 is op een feestelijke manier het Platform Sociale Pijler Amsterdam opgericht. In dit platform gaat een groot aantal organisaties uit de zogenoemde sociale pijler samenwerken. Het gaat om de sport, het onderwijs, de maatschappelijke dienstverlening, het sociaal-cultureel werk, de jeugdhulpverlening. Namens de gezondheidszorg in Amsterdam maakt de SIGRA deel uit van het platform.

Tijdens de bijeenkomst sprak onder meer wethouder Rob Oudkerk zijn verwachtingen uit over het platform. Hubert Smeets, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer begeleidde de feestelijke ondertekening.

De volgende partijen zetten hun handtekening onder het startdocument:
-Amsterdamse Sportraad

-Ondernemerskring Sociale sector Amsterdam (OSA)
-Overleg Jeugdhulpverlening Amsterdam (OJA)
-Overleg Scholen voor het Voortgezet Onderwijs (OSVO)
-Protestants Christelijk en Oecumenisch Onderwijs Amsterdam/Stichting Samenwerkende Christelijke Scholen; primair onderwijs (PCOOA)
-ROC Amsterdam en ROC ASA

-Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam (SIGRA)
-Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit
Sociale element
Het uitgangspunt voor het oprichten van het platform is dat in de Amsterdamse samenleving ook het sociale element - de kwaliteit van het leven met elkaar - van essentieel belang is: de stad moet in alle opzichten een goede leefomgeving bieden aan haar inwoners. Dit betekent dat in het gemeentelijk beleid (en dat van andere maatschappelijke partners) niet alleen ruime aandacht moet zijn voor de materiële aspecten van de grootstedelijke samenleving als economische ontwikkeling, verkeer en vervoer en woningbouw, maar ook voor immateriële aspecten als onderwijs, de sociaal-culturele omgeving, sport, zorg en welzijn. De één kan immers niet zonder de ander!

Structurele samenwerking
Tot dusverre is te weinig over de grenzen van maatschappelijke sectoren heen gekeken. Een structurele samenwerking in de vorm van het Platform Sociale Pijler Amsterdam moet dit gaan bevorderen. Speerpunten in de samenwerking zijn de belangenbehartiging naar de aangrenzende sectoren en naar het gemeentebestuur, de onderlinge samenwerking 'op de werkvloer' tussen de instellingen binnen de sociale pijler, samenwerking op het gebied van kansarme jongeren en het gezamenlijk gebruik van voorzieningen/sportvoorzieningen. Maar ook een gezamenlijke huisvesting van bepaalde samenhangende voorzieningen is een aandachtspunt, denk bijvoorbeeld aan geïntegreerde voorzieningen voor ouderen.

AdvieSiZ verzorgt het secretariaat van dit platform. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Polling op telefoonnummer 020-512 88 89 of via e-mail: h.polling@adviesiz.nl.