Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 10 juni 2003

Hugo heinen wint tros-scenariowedstrijd

Ruim een jaar na het uitschrijven van wat rustig genoemd kan worden de 'moeilijkste' scenariowedstrijd uit de Nederlandse tv-geschiedenis, heeft een deskundige jury uit 72 'anonieme' deelnemers, de winnaar gekozen. Het is een ervaren professional geworden: veelvuldig gelauwerd scenarioschrijver HUGO HEINEN gaat met de eer strijken!

De TROS heeft een scenariowedstrijd uitgeschreven met als opdracht de zedenroman 'De Lotgevallen van Klaasje Zevenster' (1865) die zich afspeelt in de jaren twintig van de negentiende eeuw te bewerken tot een tv-serie. Aanvangsdatum van de wedstrijd was 24 maart 2002, de 200ste geboortedag van Jacob van Lennep. De sluitingsdatum voor deelname was 30 september 2002. Aansluitend konden door een deskundige vijfkoppige jury maximaal vijf inzendingen worden genomineerd die verder uitgewerkt mochten worden. Uit deze genomineerden kon door de jury, na beoordeling van het eindresultaat, een winnaar worden aangewezen. In geval van onvoldoende kwaliteit van de inzendingen, was de jury niet gehouden aan het toekennen van nominaties of het aanwijzen van een winnaar. De wedstrijd, en daarmee het werk van de jury, werd als beëindigd beschouwd na het al dan niet -vóór 1 juni 2003- aanwijzen en dientengevolge door de TROS uitkeren van het prijzengeld aan de eventuele winnaar. Of de tv-serie daadwerkelijk tot stand komt hangt ervan af of het de TROS lukt het vele geld dat de productie van een dergelijke historische serie nu eenmaal kost, bijeen te brengen. Indien dat lukt is in ieder geval sprake van de duurste Nederlandse tv-serie ooit.

De wedstrijd
Maar liefst 242 auteurs toonden belangstelling en vroegen de cd-rom met de volledige informatie aan. 72 deelnemers stuurden daadwerkelijk treatments/synopsissen in voor de eerste ronde. Gezien de hoge kwaliteit van de inzendingen heeft de jury drie bijeenkomsten nodig gehad, uiteraard onderbroken door leesperioden, om uit de voor hen geanonimiseerde treatments/synopsissen te komen tot een selectie van de nominaties. Vier inzendingen werden genomineerd.

Deze nominaties zijn ondermeer op basis van de volgende selectiecriteria tot stand gekomen: S Realistische kijk op het maken van een scenariobewerking. S Besef van opbouw van de afleveringen van een televisieserie, de plot, de wendingen en daarbij inzicht in het onderscheid wetend te maken tussen hoofd- en bijzaken. S Inzicht in personages en deze dramatische sturing weten mee te geven voor hun handelen. S De ontwikkelingen passen in de negentiende eeuw, maar zijn tevens herkenbaar voor de hedendaagse televisiekijker. S De semiotiek, de wijze van vertellen, zal e.e.a. voor de kijker toegankelijk en vooral aantrekkelijk moeten maken. S Het treatment/synopsis dient de deskundigheid van de inzender als scenarioschrijver inzichtelijk te maken. S Uit de karakters en subplots van de roman heeft de schrijver een zodanige selectie gemaakt, dat het scenario niet verwarrend of overmatig ingewikkeld is. Nadat de 4 genomineerden hadden aangegeven te willen doorgaan en hun vervolgbijdrage hadden ingezonden, is de jury tijdens twee bijeenkomsten, en na zorgvuldig beraad, op 21 mei 2003 unaniem tot de aanwijzing van een winnaar gekomen.

Jurering
De jury heeft bestaan uit Robert Alberdingk Thijm (scenarioschrijver), Carel Donck (scenarioschrijver), José van Doorn (producente), Prof. Dr. Marita Mathijsen (hoogleraar 19e eeuwse letterkunde) en Ted Mooren (hoofd drama en kunst TROS).

De Winnaar
De jury is onder voorzitterschap van Prof. Dr. Michiel Eijkman (vice-voorzitter TROS) en bijgestaan door Alexander van Haaften (ambtelijk secretaris namens de TROS) eensgezind tot het oordeel gekomen dat deelnemer #51, de heer Hugo Heinen onbetwist winnaar van de Klaasje Zevenster scenariowedstrijd is geworden.

Eervolle vermelding
De jury was dusdanig onder de indruk van de kwaliteit en gedegenheid van inzending #31 dat zij, hoewel het reglement daarin aanvankelijk niet voorzag, besloten heeft de auteurs, Wil Schackmann en Pauline Los, een eervolle vermelding toe te kennen en te belonen met een bedrag groot ¤ 2500,-.

Hugo Heinen
Het werk van winnaar Hugo Heinen voldeed aan de wedstrijdcriteria zoals opgesteld door de jury en kenmerkt zich door: S Een klassieke, authentieke, opzet. Deze is doorgaans realistisch, bij vlagen zelfs cynisch, maar steeds met een juiste mengeling van humor en ernst. Met name in de uitwerking van aflevering 1, de vroege jeugd van Klaasje Zevenster, torent zijn voorstel kwalitatief boven dat van de andere deelnemers uit. Het heeft internationale allure die de speelsheid van het geheel benadrukt en de types bijna Dickensiaans neerzet. S Een vakkundige maar niet bindende uitwerking. Als schrijver maakt hij de lezer bewust van het feit dat schrijven een continu proces is van ontdekken en bijschaven. S Hoewel een enkele keer wat slordig, toont hij zich een professional die met zijn vlotte schrijfstijl de 19e eeuw aantrekkelijk en toegankelijk maakt voor de hedendaagse televisiekijker maar die daarnaast het werk van Van Lennep alle eer aan doet. S De uitwerking laat de verschillende dimensies van de problematiek van het boek zien. Daaruit blijkt dat de bewerker zich bewust is van de consequenties die de 19e eeuwse mentaliteit voor burgers had. S De getoonde kwaliteit van het ingezonden werk schept hoge verwachtingen voor de verdere uitwerking. S De bewerker houdt kennelijk rekening met zijn publiek. De jury is er verdeeld over of hij niet té veel rekening met het publiek houdt, als hij Klaasje Zevensters einde niet volgens Van Lenneps roman laat aflopen.

De jury meent dat afdoende is aangetoond dat de roman De Lotgevallen van Klaasje Zevenster als basis kan dienen voor een eigentijdse televisieserie. Tevens is zij van mening dat gebleken is dat het talent, noodzakelijk voor het schrijven van goede scenario's, aanwezig is. De jury beveelt de organiserende omroepvereniging ten sterkste aan al het mogelijke in het werk te stellen om een televisieserie op basis van de roman te realiseren.

Hugo Heinen (Utrecht, 1944) studeerde Nederlands en was een paar jaar acteur en dramaturg. Als schrijver van tv-drama specialiseerde hij zich vooral in grote series, zoals 'Pleidooi' - als bedenker, medeschrijver en editor - en 'Oud Geld', als sidekick van schrijfster Maria Goos. Beide series werden bekroond met o.a. de Nipkovschijf en Gouden Kalveren. Zijn laatste serie 'Wet & Waan' is nog maar voor de helft uitgezonden. Eerder werk omvat (onder meer) 'De beslagen spiegel', de jeugdserie 'Dubbelspion', het tweeluik 'Titaantjes' (naar Nescio ­ eervolle vermelding Nipkovschrijf), 'Sanne' (in veel landen uitgezonden, onder meer door Channel Four), 'De rivier waarin ik zwom' en 'De zomer van '45' (samen met Carel Donck en Willem Capteyn). Daarnaast schreef hij acht toneelstukken - geregisseerd door onder anderen Jan Joris Lamers, Johan Simons en Lodewijk de Boer. Heinen schreef drie korte films en lange speelfilms als 'De provincie' (in de regie van Jan Bosdriesz). Tevens was Heinen script-editor van Marieke van der Pol bij 'De tweeling'. Hij werkt nu met Karim Traïdia aan de speelfilm 'Alles komt goed', voor de jonge regisseur Martijn Hullegie aan de korte film 'In de Waal', en schrijft voor regisseur Pieter Kuijpers de telefilm 'Kleisterlee'. Heinen gaf jarenlang cursussen aan Santbergen (NOS) en was leraar scenario aan de Filmacademie van 1985 tot 1991.

Meer informatie is te vinden op: www.klaasjezevenster.nl.