De Unie


Tandtechniek: Voortgang CAO onderhandelingen

10 juni 2003 - De huidige CAO loopt tot 1 juli 2003. Daarom zijn de CAO-onderhandelingen voor een nieuwe CAO inmiddels weer van start gegaan. Via dit informatiebulletin willen wij u op de hoogte brengen van de voortgang van de onderhandelingen.

Twee themas
De onderhandelingen staan dit jaar in het teken van twee onderwerpen. De (verslechterde) economische situatie en de pensioenen. De huidige economische situatie is bijna dagelijks in het nieuws. Hierover zijn op centraal niveau ook afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn terug te zien in de voorstellen die De Unie heeft gedaan voor de onderhandelingen voor de CAO Tandtechniek. De pensioenproblematiek gaat voornamelijk om de financiering van het pensioen. De premie moet omhoog. Maar wie betaald de rekening?

Voorstellen De Unie
Onze voorstellen concentreren zich voornamelijk op behoudt van koopkracht. Voor de salarisontwikkeling hebben wij daarom de volgende aanpassingen voorgesteld:

* Verhogen van de feitelijke lonen en de salarisschalen met 2,5% per
1 juli 2003,

* Komen tot een eindejaarsuitkering, te beginnen met 1% per 31 december 2003.

* Eventueel, naar aanleiding van het onderzoek naar de jeugdschalen, een extra verhoging van de jeugdlonen.

Naast de salarisontwikkeling willen wij over een drietal onderwerpen afspraken maken:

1. Ten eerste over de premiespaarregeling. Deze regeling is in de CAO opgenomen, maar het fiscale voordeel van deze regeling is door de overheid afgeschaft. Veel werkgevers zijn er vanuit gegaan dat de hele premiespaarregeling was afgeschaft. Dit is niet het geval. Alleen het fiscale voordeel is verdwenen. De Unie heeft daarom aangegeven dat de premiespaarregeling moet worden voortgezet.
2. Ten tweede is De Unie van mening dat bevrijdingsdag voor iedereen een jaarlijkse feestdag moet zijn in plaats van eens in de 5 jaar.


3. Ten derde hebben wij voorgesteld om gedurende de looptijd van de CAO te komen tot een arboconvenant. In een dergelijk convenant kunnen afspraken gemaakt worden over de arbeidsomstandigheden.

Voorstellen werkgever: eerst pensioenproblemen oplossen. De werkgevers hebben dit jaar geen voorstellen ingediend voor aanpassing van de CAO. Zij hebben aangegeven dat zij eerst meerjarige afspraken willen maken over de pensioenen. Deze afspraken gaan dan alleen over de verdeling van de premie.

Binnen de tandtechniek zijn er twee soorten pensioen. Het ouderdomspensioen en het prepensioen. De premie voor het ouderdomspensioen (3,5% van de loonsom) wordt volledig door de werkgever betaald. De premie voor het prepensioen (8,5% van de loonsom) wordt voor de helft betaald door de werkgevers en voor de helft door de werknemers. Dit betekent concreet dat de werkgevers 7,75% van de loonsom betalen aan (pre)pensioenpremie en de werknemers
4,25% van de loonsom.

De werkgevers willen nu dat de werknemers bij een verdere stijging in de toekomst ook aan het ouderdomspensioen gaan meebetalen. Dit betekent een verdere aanslag op de koopkracht van de werknemers. Hiertoe is De Unie vooralsnog niet bereidt.

De Unie is van mening dat eerst duidelijk moet zijn hoe de kosten van het pensioen zich in de toekomst gaan ontwikkelen. Ook moet er gekeken worden of de regeling niet aangepast kan worden om de kosten te beperken. Wanneer deze zaken duidelijk zijn, kunnen er afspraken gemaakt worden. Alleen afspraken maken over de verdeling van de premie, is naar onze mening onvoldoende om de totale pensioenproblematiek op te lossen.

Hoe nu verder?
18 juni 2003 gaan de onderhandelingen verder. We hopen dat we dan over meer zaken te kunnen praten dan alleen het pensioen. Na die datum zult u verder geïnformeerd worden over de stand van zaken rond de CAO.

Gezocht: kaderleden!
Binnen de tandtechniek is De Unie op zoek naar leden die zich als vrijwilliger willen inzetten. Wij zoeken enerzijds mensen voor de bedrijfsledengroep en daarnaast zoeken wij mensen die namens De Unie in de deelnemersraad van het pensioenfonds zitting willen nemen.

Bedrijfsledengroep
Als lid van de bedrijfsledengroep fungeert u als klankbord voor de CAO-onderhandelaar. U denkt en beslist mee over de voorstellen die door De Unie bij de CAO onderhandelingen worden ingediend en kunt ook problemen die u in de praktijk signaleert aan de orde stellen. U weet namelijk zelf het best wat er speelt binnen de Tandtechniek. De bedrijfsledengroep komt gemiddeld drie keer per jaar bijeen, afhankelijk van de voortgang van de CAO-onderhandelingen.

Deelnemersraad pensioenfonds
De deelnemersraad adviseert het bestuur van het pensioenfonds over allerlei aangelegenheden die het fonds betreffen zoals de wijziging van de statuten en reglementen, vaststelling van het jaarverslag, actuariële bedrijfstechnische nota en het toeslagenbeleid. Hiermee hebben werknemers en gepensioneerden binnen de Tandtechniek direct invloed op hun pensioen. In de deelnemersraad heeft De Unie drie vertegenwoordigers. Van deze drie mensen zullen er binnenkort twee terugtreden. Daarom zijn wij op zoek naar mensen die namens De Unie zitting willen nemen in de deelnemersraad.

Wanneer u belangstelling heeft voor de bedrijfsledengroep en/of de deelnemersraad van het pensioenfonds, kunt u contact opnemen met de bestuurder Tandtechniek, Jos van Drogen.

Oproep: Maak een collega lid!!!
De Unie is een vakbond voor en door professionals. Om de kwaliteit van de dienstverlening aan u als lid te blijven garanderen en zelfs te verbeteren, hebben wij meer leden nodig . Daarom willen wij u vragen om gebruik te maken van het aanmeldingsformulier en uw collegas lid te maken van De Unie. U maakt daarmee De Unie sterker en u ontvangt zelf als beloning een staatslot.

Jos van Drogen
Bestuurder Tandtechniek

* Intropagina Tandtechniek

dinsdag, 10 juni 2003