Gemeente Hoogeveen

11 juni 2003

* Glasexpertisecentrum gaat inspraakprocedure in *
* Extra reactietijd hoorzittingen bezwaarschriften *
* Presidium vergadert *

* Spreekuren wethouders vervallen *

* Drentse commissie Welstand vergadert *

* Trouwen op Internet *

* Trainingsweekend Duitse Herdershonden *
* Feestweek Stuifzand *

* Big Foot Show Beukemaplein *

* Oostelijke rijbaan Edisonstraat gestremd *
* Werkzaamheden spoor *

* Verzoek kwijtschelding belastingen indienen voor eind augustus *
* Nieuw paspoort duurt voortaan vijf werkdagen *
+ Wet milieubeheer *

+ Wet milieubeheer *

+ Kapvergunningen *

+ Verleende bouwvergunningen *

+ Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan. *
+ Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening * Glasexpertisecentrum gaat inspraakprocedure in
De gemeente houdt maandag 16 juni een inspraakavond over de uitwerking van de plannen voor uitbreiding van het Glasmuseum tot Glasexpertisecentrum Nederland. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in het restaurant van het Glasmuseum. Wethouder Thijs Leistra en medewerkers van de gemeente geven op deze avond uitleg over de plannen en de te volgen procedure. De architect geeft zijn visie op het voorlopige bouwplan.

In september vorig jaar stemde de gemeenteraad van Hoogeveen in met de plannen om te komen tot een internationaal glasexpertisecentrum. Daarvoor wordt het gebouw van het huidige Glasmuseum onder een aantal voorwaarden verkocht aan DBF Bedrijfs-ontwikkeling. Op 20 oktober 2002 tekenden DBF, Stichting Glasmuseum, De Spiraal BV en de gemeente een intentieovereenkomst.

Aanpassing bestemmingsplan

De betrokken partijen zijn na september vorig jaar aan de slag gegaan met de uitwerking van de plannen. Hierbij zijn diverse varianten voor de nieuwbouw de revue gepasseerd. Er is ook enkele malen overleg gevoerd met Partiplan. Dit bedrijf realiseert langs het Mauritsplein ten zuiden van het museum een appartementencomplex.

Het voorstel is nu uitbreiding van het museum aan de achterzijde, richting Mauritsplein. Hiervoor is een wijziging van het geldende bestemmingsplan nodig. Tussen het nieuwe gebouw en het appartementencomplex resteert een open ruimte van vijftien meter. De hoogte van de zuidgevel wordt beperkt tot 7,5 meter. De aanpassing van het bestemmingsplan leidt tot een betere invulling van de beschikbare ruimte vanuit stedenbouwkundig oogpunt. De maximaal toegestane bouwhoogte hoeft in deze opzet niet te worden benut.

Start procedure op 5 juni

De wijziging van het bestemmingsplan is mogelijk via een procedure ex artikel 19 lid 1 van de WRO (de zogenaamde projectprocedure). Omstreeks oktober zou de gemeente dan een verklaring van geen bezwaar kunnen aanvragen bij de provincie en in december zou de gemeente de vrijstelling en de bouwvergunning kunnen verlenen aan DBF. Voor deze planologische procedure is een voorbereidingsbesluit nodig. De planologische procedure hiervoor begint op 5 juni.

Extra reactietijd hoorzittingen bezwaarschriften

De openbare hoorzittingen van de bezwaarschriftencommissie zijn abusievelijk niet gepubliceerd in het Torentje van vorige week. De zittingen zijn vanmiddag geweest. Wel is er gisteren een publicatie verschenen in het Hoogeveens Weekblad.

Vanwege deze fout wordt er extra gelegenheid gegeven te reageren. Belanghebbenden die in de gelegenheid willen worden gesteld te worden gehoord, dan wel hun mening willen geven kunnen dat tot 12.00 uur woensdag 18 juni kenbaar maken bij de secretaris van de commissie (tel. 0528 - 291249). Deze extra mogelijkheid geldt alleen voor de volgende zaken.

* bezwaarschrift van de heer J.P.G. Daniëls tegen afwijzing van zijn verzoek om een bouwvergunning voor een carport op het perceel Algol 14 te Hoogeveen.

* bezwaarschrift van de heer M.T. Daling tegen de afwijzing van zijn verzoek tot het plaatsen van een kampeermiddel op een eigen bosperceel aan de Pesserraai te Tiendeveen.
* bezwaarschrift van mevrouw E. Okken-Benjamins tegen een besluit van burgemeester en wethouders van 24 maart 2003 tot verwijdering van een reclame-uiting te Hollandscheveld.

Presidium vergadert

Het Presidium van de raad vergadert maandag 16 juni in de B & W-kamer van het gemeentehuis. De vergadering, die openbaar is, begint om 16.00 uur. De bijeenkomst begint met een tweede presentatie over de ideeën voor een nieuwe inrichting van de raadszaal. Op de agenda voor de vergadering staat onder andere:

* Besluitenlijst van 19 mei 2003.

* Commissievergaderingen.

* Raadsvergadering van 28 mei 2003.

* Agendavoorstel raadsvergadering van 26 juni 2003.
* Stand van zaken inhoudelijke dynamische lange termijnagenda 2003/2004.

* Voorstel Gast van de raad.

* Gedragslijn aangeven dekking bij raadsbesluiten.
De griffier

De bij de agenda behorende stukken liggen tot de vergadering ter inzage bij de griffier en kunnen op verzoek per e-mail worden toegezonden. Zij worden ook zoveel mogelijk bekendgemaakt op de gemeentelijke website www.hoogeveen.nl/presidium, onder politiek en bestuur.
Spreekuren wethouders vervallen
De spreekuren van de wethouders Leistra, Stoefzand en van der Zwaag vervallen op maandag 16 juni. Het spreekuur van wethouder de Haan gaat gewoon door. Het spreekuur is van 13.30 uur tot 14.30 uur.

Drentse commissie Welstand vergadert

De Drentse Welstandscommissie vergadert donderdag 12 juni in het gemeentehuis van Midden- Drenthe. De vergadering die openbaar is, begint om 14.00 uur. De agenda vermeldt de beoordeling van bouwplannen in Drenthe, waaronder twee in Hoogeveen. Dat zijn:
* Uitbreiding Glasmuseum, Brinkstraat 5 te Hoogeveen
* Nieuwbouw 30 recreatiewoningen, Marten Kuilerweg te Hollandscheveld
Donderdag 12 juni
Basisschool De Weidebloem. De containers staan van 10.00 uur tot 19.30 uur op de parkeerplaats naast de school aan de Schweitzerstraat. Trouwen op Internet
Via de website van de gemeente kunt u deze week twee huwelijksplechtigheden volgen. Vrijdagmiddag 13 juni om 13.45 uur trouwen Patrick Marcel ten Kate en Nicolette Maria Wesselink in het raadhuis van Hoogeveen. Jeffrey Prijs en Pieterdina Kroesen trouwen die dag om 16.00 uur. Om de huwelijksvoltrekkingen rechtstreeks te volgen gaat u naar www.hoogeveen.nl en klikt u op het cameraatje in de oranje balk.
Trainingsweekend Duitse Herdershonden
Op zaterdag 14 en zondag 15 juni houdt de Vereniging van Duitse Herderhonden van 10.00 tot 17.00 uur een trainingsweekend op het terrein aan de Oostwijk 1 in Hollandscheveld.
Feestweek Stuifzand
Van donderdag 12 juni tot en met zondag 15 juni is de jaarlijkse feestweek in Stuifzand op het sportveld aan de Eisenweg. Big Foot Show Beukemaplein
Op 21 en 22 juni is een gedeelte van het Beukemaplein niet beschikbaar voor parkeren in verband met de Big Foot Show.
Oostelijke rijbaan Edisonstraat gestremd
Vanwege rioolwerkzaamheden is de oostelijke rijbaan van de Edisonstraat ter hoogte van de rotonde Industrieweg donderdag 12 juni de gehele dag voor alle verkeer gestremd. Het verkeer wordt omgeleid via de Industrieweg, Marconistraat en Edisonstraat. Werkzaamheden spoor
Strukton Railinfra Noord is tot en met 17 november tussen 22.30 en 07.30 uur bezig met nachtelijke werkzaamheden aan het spoor. Het spoor binnen de gemeentegrens wordt stap voor stap vernieuwd. Verzoek kwijtschelding belastingen indienen voor eind augustus De gemeente heeft eind februari de aanslagen onroerende-zaakbelasting (OZB) verstuurd. Als u door financiële omstandigheden niet in staat bent om de gemeentelijke belasting te betalen, kunt u de gemeente om kwijtschelding vragen. U kunt zo'n verzoek tot en met 31 augustus indienen.
De kwijtschelding geldt overigens niet alleen voor de onroerende-zaakbelasting, maar ook voor het rioolrecht en de afvalstoffenheffing.
Minimumloon
Bij de beoordeling van een aanvraag houdt de gemeente rekening met het inkomen per maand (inclusief vakantiegeld), de maandelijkse vaste lasten en het vermogen (bijvoorbeeld eigen woning, spaargeld). In het algemeen kunt u kwijtschelding krijgen als uw netto-besteedbaar inkomen rond het minimumloon ligt. Als u een eigen woning of spaargeld heeft, is kwijtschelding meestal niet mogelijk. Mocht u niet zozeer problemen hebben met het betalen van de OZB, maar wel met het aantal termijnen ook dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Bij automatische incasso staat er weliswaar op de aanslag dat er in maximaal zes termijnen betaald moet worden, maar in overleg met de afdeling financiën is acht termijnen ook mogelijk. Kwijtschelding
Een verzoek om algehele kwijtschelding kunt u binnen drie maanden na dagtekening van de aanslag indienen. Hiervoor kunt u bij het voorlichtingscentrum van de gemeente of de afdeling financiën een formulier afhalen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling financiën, 291287.
telefoon 291653.

Even weg? Even wachten ...
Nieuw paspoort duurt voortaan vijf werkdagen
Kijk op www.hoogeveen.nl/paspoort.htm of bel 0528-291302. Wet milieubeheer
Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen, maken met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 3:44, tweede lid, onder a juncto artikel 3:19, tweede lid, onder b van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat zij op 27 mei 2003 nadere eisen hebben gesteld op grond van het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer.

De nadere eisen hebben betrekking op het installeren van een geluidsbegrenzer bij de volgende inrichtingen:

* Grand café (Lutra B.V.), Grote Kerkstraat 17-19 te Hoogeveen;
* Café A1, Hoofdstraat 12-14 te Hoogeveen.
De besluiten zijn ten opzichte van de eerder ter inzage gelegde ontwerpen niet gewijzigd.

De besluiten en andere op deze zaken betrekking hebbende stukken kunt u vanaf 12 juni 2003 tot en met 24 juli 2003 op werkdagen tijdens kantooruren inzien bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-Inspectie en -Vergunningen, Raadhuisplein 24 (Compagnieshuis) te Hoogeveen. Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen. Op verzoek kunnen de stukken op dinsdagen ook buiten kantooruren worden ingezien. De stukken worden dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage gelegd in het gemeentehuis (bodekamer, Raadhuisplein).

Wet milieubeheer

Op grond van het bepaalde in artikel 20.1, eerste lid, 20.10 en 20.11 van de Wet Milieubeheer en artikel 6:7 van de Algemene Wet Bestuursrecht staat tot en met 24 juli 2003 beroep open bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State voor:
* Degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

* De adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid advies uit te brengen over het ontwerp van het besluit.
* Degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.
* Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

De besluiten worden na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij voor deze datum bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan.

Het beroepschrift en het eventueel in te dienen verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, respectievelijk aan de voorzitter van deze afdeling, Postbus 20019, 2500 EA te 's-Gravenhage.

Kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunning verstrekt aan:
* A.H. Vos, Ritmeesterweg 7, Hollandscheveld, voor een eik staande naast de woning

* J.W. van Lottum, Hoogeveenseweg 50, Pesse, voor twee eiken staande naast de woning

Tegen deze verleende vergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.

* Fokkens H.R., uitbreiden van een woning, Etstoelstraat 16
* Moed A., wijzigen van de achtergevel, Canopus 32
* Groothuis Woningbouw B.V., plaatsen van geïsoleerde bergingen, verlengen en verbreden van garages, Zuidwoldigerweg (kavel 41 t/m 45)

* Guichelaar D., uitbreiden van een aanbouw, van Echtenstraat 75
* Vos M.H.H., plaatsen van een dakkapel op de woning, De Kiel 28
* Renken Design, plaatsen van een reclamezuil, Weberstraat 7
* Castano Lara J., bouwen van een bijgebouw, Atlaslaan 11
* Graaf van der, plaatsen van een dakkapel op de woning, Mantinghstraat 21

* Steenbergen R.V., bouwen van een berging en carport, De Kogge 37
* Ebeltjes R., bouwen van een berging met paardenstallen, Brugstraat 34, Nieuwlande

* Xenos b.v., verbouwen van een winkelpand, Schutstraat 19-21
* Bouman E., bouwen van een garage/berging, Calkoenswijk 16, Nieuweroord

* Gemeente Hoogeveen (MOW), plaatsen van vier voetgangersbruggen, t.h.v. de Sirius, Spica en Pollux

* Zhang X., uitbreiden van een restaurant, Alteveerstraat 123
* Coehoorn F., uitbreiden van een woning, De Drift 118
* Stevens M.C., bouwen van een garage en bijkeuken, Kolblei 14
* IJsclub Hoogeveen, uitbreiden van een opslagruimte, Terpweg 2
Sloopaanvragen

* Jonkman H., slopen van een winkelpand, Alteveerstraat 52
* Gopal L., slopen van asbestplaten onder dakpannen, Kanaalweg 66
* Benjamins G., slopen van asbestplaten onder dakpannen, kanaalweg 68

Nadere informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24

Verleende bouwvergunningen

Bouwvergunningen

* Steenbergen J.D., vervangen van voordeurluifels, De Lossing 13 en 15, Noordscheschut

* Benjamins M., vergroten van de woning en garage/berging, Hoogeveenseweg 1, Fluitenberg

* Mulder M., bouwen van een woonhuis met garage, Bieslook 5, Noordscheschut

* Haar J.W., bouwen van een woning met garage, Bieslook 7, Noordscheschut

Bouwvergunning met instandhoudingtermijn

* Dam G., tijdelijk plaatsen van een woonunit, Kerkweg 22, Tiendeveen

Lichte bouwvergunningen

* Garcea L., plaatsen van een carport en bouwen van een dakkapel op de woning, De Boeg 2

* Anakotta J.M., uitbreiden van een berging, Vondelstraat 2
* Jager de W., wijzigen van de voorgevel, Warreveen 55, Pesse
* Luchies S.A., uitbreiden van een woning, Ericalaan 58
* Berg van den O., bouwen van een berging, Dokter van de Veldestraat 32

* Razavy S.A.F., bouwen van een tuinhuisje, Einsteinlaan 57
Reguliere bouwvergunningen

* Meiborg W.A.B., plaasten van een dakkapel op de woning, Witbol 24
* T.C. De Weide, plaasten van hekwerken en zes lichtmasten, Zuidwoldigerweg 17

* Bouwbedrijf Fieko, bouwen van een woning boven een winkel, Zwarte Dijkje 26, Noordscheschut

Weigering bouwvergunning

* Woonconcept Projectontwikkeling B.V., gedeeltelijk vergroten van een woning, Wolgrasstraat 1, Hollandscheveld

Wijziging bouwvergunning

* Betech B.V., uitbreiden van een bedrijfspand, Europaweg 20
Tegen de verleende vergunningen kunt u binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen.
Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de bestemmingsplannen Zuid, Noordscheschut en Wolfsbos ten behoeve van de volgende bouwaanvragen:

* G. Harens, voor het uitbreiden van de woning Wolfsbosstraat 46 te Hoogeveen;

* C.F. Ritzema, voor het uitbreiden van de woning Meester Sterkenweg 10 te Noordscheschut;

* J.A. Lankhorst, voor het uitbreiden van de woning De Wulp 72 te Hoogeveen;

* J. van de Belt, voor het uitbreiden van de woning De Wulp 74 te Hoogeveen;

* W. Uittenbogaard, voor het uitbreiden van de woning De Wulp 60 te Hoogeveen.

De bouwaanvragen liggen met ingang van 12 juni 2003 gedurende vier weken voor iedereen ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze omtrent de aanvragen bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan. toepassing van een vrijstellingsbepaling van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen Toldijk en Schutlanden West vrijstelling te verlenen aan:

* H. Schreur, voor het bouwen van een garage op het perceel Morsestraat 8 te Hoogeveen;

* Gemeente Hoogeveen, voor het uitbreiden van het onderwijsgebouw op het perceel Booyenverlaat 11 te Hoogeveen.

De bouwplannen liggen met ingang van 12 juni 2003 gedurende vier weken voor iedereen ter inzage bij de centrale balie van sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen. van vrijstelling van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen, ten behoeve van de uitvoering van deze bouwplannen.

Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Noord A1 ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:

* Koop Tjuchem B.V., voor het tijdelijk plaatsen van 2 containers en een bouwkeet op het Stationsplein te Hoogeveen

Het bouwplan liggen met ingang van 12 juni 2003 gedurende twee weken voor iedereen ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen. Gedurende deze termijn kan iedereen, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen tegen het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.