Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst. 10 juni 2003

AZ- 9313 Politiebeleidsplan en jaarverslag OM.
Het college heeft kennisgenomen van de managementrapportage 2002 van politie Limburg-Zuid, district Heerlen. Bovendien is de strategische bijdrage van de gemeente voor het politiebeleidsplan geaccordeerd. Daarnaast heeft het college kennisgenomen van het jaarverslag 2002/jaarplan 2003 van Justitie Partners Heerlen. Tijdens de commisievergadering VVM van 30 juni as zullen deze onderwerpen door politie en Openbaar Ministerie worden toegelicht.

OW-9178 Brief aan vereniging Natuurmonumenten inzake Brunssummerheide. Naar aanleiding van de beheervisie en maatregelenplan voor de Brunssummerheide heeft het college besloten de Vereniging Natuurmonumenten te wijzen op de huidige slechte onderhoudstoestand van het gebied Schrieversheide. Het college verzoekt de vereniging op korte termijn het eerder gemaakte masterplan voor gebouwen en omgeving aan te passen aan de inmiddels gewijzigde situatie en de uitvoering spoedig op zich te nemen.

SO-9137 De conceptbeleidsnota detailhandel voor Heerlen

Met de beleidsnota detailhandel voor Heerlen beoogt de gemeente Heerlen richting te geven aan de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van detailhandel. Te denken valt aan de uitbreiding van bestaande voorzieningen op een aantal plaatsen, en het behoud van de voorzieningen op buurt- en wijkniveau. De in de nota verwoorde beleidsrichting is intensief gecommuniceerd met vertegenwoordigers van belanghebbende partijen, zoals de ondernemers en de Kamer van Koophandel. Ook heeft binnen het samenwerkingsverband Parkstad Limburg afstemming plaatsgevonden tussen het Parkstad Limburgbeleid op het gebied van detailhandel en het Heerlense beleid.

SO-8422 afwijking advies Ruimtelijke Kwaliteit

Het pand Kouvenderstraat 115 werd door de huidige eigenaar teruggebracht van kamerverhuur naar eengezinswoning. Dit past binnen de gewenste ontwikkelingen in het gebied Kouvenderstraat- Heisterberg, waar een concentratie aan kamerverhuurbedrijven aanwezig is. De gemeente tracht die concentratie tegen te gaan.

Onderdeel van het terugbrengen naar een eengezinswoning was een gevelwijziging, bestaande uit het plaatsen van een garagepoort. De commissie Ruimtelijke Kwaliteit gaat met deze gevelwijziging niet akkoord. Uit oogpunt van overig gemeentelijk beleid, gericht op het verminderen van kamerverhuur en het versterken van de (sociale) kwaliteit, weegt het in stand houden van een eengezinswoning zwaarder dan het afwijzend welstandsadvies.

Daarom heeft het college besloten in dit geval het advies van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit buiten toepassing te laten.

SO-8740 Afwijking advies Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Het pand van de Kromme Toeter en enkele belendende panden zijn recent van eigenaar verwisseld. De nieuwe eigenaar wil het pand een opknapbeurt geven door een renovatie van zowel de binnen- als de buitenkant. Wat de buitenkant betreft gaat het dan om het bekleden van de gevels van de begane-grond en de onderste helft van de verdieping met graniet.

Met deze gevelwijziging kan de commissie Ruimtelijke Kwaliteit akkoord gaan, mits zij mat wordt uitgevoerd. De eigenaar wil het graniet glanzend uitvoeren, omdat het hier gaat om de drukste hoek in het uitgaanscentrum met alle bijbehorende gevolgen (urineren, uitlaatgassen, andere vervuiling). Een glanzende steen is dan beter te reinigen dan een matte steen.

Omdat een matte steen, die vervuild is, uiteindelijk niet mooier zal zijn dan een glanzende steen die wordt schoon gehouden, heeft het college besloten in dit geval alsnog akkoord te gaan met de glanzende steen.

AZ-9122 Buurtorganisatie Heerlen-Centrum en subsidie pleinfeest Stichting Buurtbelangen Lindeveld.

Er wordt een nieuwe (koepel)stichting buurtgericht werken Heerlen-centrum zuid opgericht, waarin de organisaties Stichting Buurtbelangen Lindeveld, Wijkcomité Tempsplein en Vereniging Bewonersbelangen Centrum Zuid zullen participeren. Binnen deze stichting zullen deze drie als zelfstandige eenheden blijven functioneren. Vanuit het Buurtgericht werken zullen zij daar waar mogelijk en gewenst samenwerken bij het aanpakken van problemen en organisatie van activiteiten met een gemeenschappelijk aspect. Uitgangspunt voor het buurtgericht werken in de buurt Heerlen-Centrum is, dat er sprake is van 2 verschillende gebieden: het "zuivere" woongebied (Tempsplein, Lindeveld en Centrum-zuid) en Heerlen-centrum. Heerlen-centrum is een unieke combinatie van wonen, winkelen en uitgaan. Deze combinatie is nergens anders in de gemeente in deze omvang te vinden. Naast deze nieuwe stichting blijft de Stichting Bewonersraad Heerlen-centrum bestaan.

Vanuit het buurtbudget wordt, in afwachting van de oprichting van de nieuwe koepelstichting, een subsidie beschikbaar gesteld aan de Stichting Buurtbelangen Lindeveld voor de organisatie van het jaarlijkse pleinfeest op 21 juni.

AZ-9217 Skate voorziening Welten.
Het college heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van een bedrag van E 15.700,-- uit de Actieregeling Buurtgericht Werken voor een skatevoorziening in de buurt Welten-Benzenrade. Deze skatevoorziening wordt op initiatief van de bewoners uit Welten en in samenwerking met de buurtorganisatie gerealiseerd. Welten is wel een zeer groene wijk, het ontbreekt echter aan speeltoestellen voor de jeugd in de leeftijd van 10 tot 16 jaar.

WWS-8614 Projectsubsidies Actieprogramma Cultuurbereik Heerlen 2001-2004, jaarschijf 2003

Het college heeft besloten een viertal subsidieaanvragen in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik 2001-2004 te honoreren en in totaal E 19.500,- beschikbaar te stellen. Via het actieprogramma wil de gemeente een bijdrage leveren aan de verbreding van het cultuurbereik zoals ook aangegeven door het Ministerie van OCenW. De volgende projecten zijn positief beoordeeld.
- History is what's happening, een multimedia manifestatie in de voormalige HTS te Heerlen, waar dans, soundperformance en beeldende kunst samengebracht worden.
- Contest Booch 2003, een wedstrijd waarin beginnende bands een kans krijgen op een professioneel podium op te treden, de winnaar speelt op het Booch?-festival 2003.
- Youth on stage wil jong talent binnen Heerlen stimuleren en biedt een podium onder begeleiding van mensen uit het vak. Allerlei disciplines komen aan bod: cabaret, dans, zang, toneel, muziek, etc.
- Post vanuit de ondergrond, een project waarin het Limburgse mijnverleden via postzegels onder de aandacht wordt gebracht, een samenwerking tussen GEON en de Nederlandse Filatelistenbond.
---- --