LTO Nederland

Loonverhoging per 1 november a.s. van 1,25 procent

CAO voor glastuinbouw met halfjaar verlengd

Dinsdag 10 juni 2003 - De CAO voor de glastuinbouw wordt vrijwel zeker met een halfjaar verlengd tot en met 31 december 2003. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben hierover vandaag in Bunnik een principe-akkoord bereikt. De bestaande CAO loopt op 1 juli a.s. af. Overeengekomen is dat de lonen op 1 november a.s. met 1,25 procent omhoog gaan.

De afspraken moeten aan werkgeverszijde nog groen licht krijgen van de zogenoemde regiegroep, waarin naast LTO ook Plantum is vertegenwoordigd. Partij namens de werknemers zijn de CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten. De glastuinbouw telt ongeveer 80.000 werknemers.

De onderhandelaars hebben de afgelopen maand een geschilpunt uit de weg geruimd over hoe om te gaan met uitzendarbeid en handmatige loonbedrijven. De bepalingen in de CAO over uitzendarbeid zijn ook van toepassing op medewerkers, die in dienst zijn bij zogenoemde HAL-bedrijven. Het gaat hierbij om bepalingen over het loon, overige vergoedingen en arbeidstijden.

Voorts zijn beide partijen het eens geworden over de lastenverdeling bij een mogelijke stijging van de pensioenlasten. Overeengekomen is dat de hieruit voortvloeiende extra lasten worden verdeeld tussen werkgevers en werknemers. Dit zal in een protocol worden vastgelegd.

In een ander protocol willen beide partijen binnen afzienbare tijd afspraken maken over een reeks onderwerpen. Het gaat hierbij op de eerste plaats om een evaluatie van het functiewaarderingssysteem en het loongebouw, inclusief de hoogte van de jeugdlonen. Dit systeem bestaat nu ongeveer vijf jaar. Wat de werkgeversorganisaties betreft zal er gesproken moeten over het minimumjeugdloon en de overgang naar bepaalde loonschalen.
Ook vinden beide partijen dat er meer vaste contracten moeten komen. De nu verlengde CAO biedt daartoe - door al eerder gemaakte afspraken over flexibiliteit - voldoende mogelijkheden. Tenslotte komt namens beide partijen in het protocol te staan dat actie genomen moet worden om het imago van de glastuinbouw te verbeteren.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)