Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Mogelijkheden renovatie in naoorlogse wijken onderbenut 10-07-2003
Ruimte voor verandering
De aanpak van naoorlogse wijken kenmerkt zich vooral door onderhoud, sloop en nieuwbouw. Volgens SEV en NIDO (Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling) blijven de mogelijkheden van renovatie onderbenut. Beide organisaties willen met het programma Ruimte voor verandering het onderwerp hoger op de agenda van beslissers krijgen. Wat kan de meerwaarde zijn van een aanpak waarin naast onderhoud en nieuwbouw ook ruimte is voor renovatie? En hoe kan renovatie een structureel onderdeel worden van een duurzame stedelijke vernieuwing van de naoorlogse wijken?
SEV/NIDO-programma
Het SEV/NIDO-programma loopt van eind 2002 tot begin 2004 en kent drie stappen: 1. Inventarisatie en analyse; 2. Verdieping in interactieve sessies; 3. Communicatie. In het kader van stap 1 is door onderzoeksinstituut OTB een groslijst samengesteld van ongeveer 130 Nederlandse renovatieprojecten verdeeld over de laatste twintig jaar. Acht projecten zijn uitgebreider beschreven: Brandenburg-West, De Bilt; Siersteenlaan, Groningen; Enschedelaan, Den Haag; Tollandflat, Wateringen; Tolhuis, Nijmegen; Osdorperhof, Amsterdam; Landschapslaan, Emmen; Biesummerwaard, Hosbornplaat en Huiberplaat, Delfzijl. Daarnaast zijn door de Zweedse architect Christer Nordström vijf internationale voorbeelden beschreven.
Hogere vlucht
Om renovatie een hogere vlucht te laten nemen, is nog veel nodig. Sleutelpartij is wat NIDO en SEV betreft de tandem opdrachtgever-ontwerper. Zoals ook bleek uit de geïnventariseerde projecten moet de opdrachtgever - doorgaans de woningcorporatie - een wijder perspectief en een flexibeler benadering aannemen waarin ruimte is voor onzekere uitkomsten. Zowel ontwerpers als opdrachtgever moeten gespitst zijn op het onderzoeken van de aanwezige mogelijkheden in brede zin. NIDO en SEV willen hierbij ondersteunen, door het opnieuw onder de aandacht brengen van al aanwezige kennis over kwaliteiten en mogelijkheden van het bestaande en het verder ontwikkelen van nieuwe kennis. Het onderzoek van OTB en de kennis die uit de interactieve sessies naar voren is gekomen, dienen hierbij als input. U hoort binnenkort van ons! Meer informatie: Christel Krebber, programmabegeleider SEV, tel. 0102825072.