TECNOCON

Gestolen voeruig retour zonder tipgeld

Voertuigvolgsysteem bewijst meerwaarde in de praktijk

GESTOLEN VOERTUIG RETOUR ZONDER TIPGELD

In de eerste week van juni is bekend gemaakt dat bijna alle grote Nederlandse autoverzekeraars jarenlang onbedoeld een in autodiefstal gespecialiseerde criminele organisatie in stand hebben gehouden. Door in zee te gaan met dubieuze informanten, werd de schadelast alleen op korte termijn beperkt. Want wat de verzekeraars al die tijd niet wisten, is dat door het betalen van vele tonnen tipgeld, een carrousel van autodiefstallen in beweging is gebracht. Het doel van de diefstal werd steeds vaker het terugverkopen van de auto's aan de verzekeraars! Ondertussen bewijst een voertuigvolgsysteem als Retreever zijn meerwaarde in de praktijk. Zonder overhandiging van 1 cent tipgeld, komen gestolen auto's snel terug bij de rechtmatige eigenaar.

De voortdurende strijd tegen autodiefstal zet de verzekeraars voor het blok. In de praktijk zien ze zich gedwongen om de zogenaamde 'tip en toongeldregeling' te ontduiken. Volgens dit 'herenakkoord' mag de afhandeling van een tip van een informant uitsluitend gebeuren door de criminele inlichtingeneenheid (cie) van de politie. Ondanks de afspraken tussen politie, justitie en verzekeraars, kozen de assuradeurs steeds vaker eieren voor hun geld. De keuze tussen vijfduizend euro tipgeld betalen of een verlies nemen van zestigduizend euro, is snel gemaakt. Achteraf blijkt dat het betalen van tipgeld de diefstal van kostbare auto's juist heeft gestimuleerd.

Dubieus
De zaak van de 'autocarrousel' kwam dit jaar aan het rollen in Utrecht. Een dubieuze informant uit de buurt van de Domstad, heeft de laatste jaren een vermogen opgestreken door verzekeraars en leasemaatschappijen op het spoor te brengen van talloze gestolen voertuigen. De regiopolitie Utrecht heeft onder de codenaam 'Automatiek' een grootscheeps onderzoek naar deze zwendel uitgevoerd, wat heeft geleid tot diverse arrestaties.

Rechtmatige eigenaar
In schril contrast tot het bovenstaande, staat een praktijkcase van een week geleden. In Noord Holland werd een gloednieuwe BMW gestolen. Omdat de auto voorzien is van het voertuigvolgsysteem Retreever, was de diefstal binnen een half uur opgelost! De politie kwam namelijk direct in actie na de diefstmelding door de meldkamer en was zeer snel ter plaatse. De totale schade bleef zodoende zeer beperkt en zonder 1 eurocent aan tipgeld te betalen, heeft de verzekeraar de auto direct bij de berijder terugbezorgd.

Autonoom
Nog steeds komen per dag vele auto's in verkeerde handen terecht. Tecnocon International BV biedt met het klasse SCM 4/5 gecertificeerde voertuigvolgsysteem Retreever een adequate oplossing voor de enorme kosten die hierdoor worden veroorzaakt. Bij ongeoorloofd gebruik wordt het verborgen en autonoom opererende systeem automatisch geactiveerd. Het apparaat berekent de actuele positie van het voertuig via GPS en seint deze onmiddellijk door naar een centrale meldkamer. Tecnocon levert de hard- en software, de inbouw wordt uitgevoerd bij een SCM-erkend inbouwstation in Nederland. De zekerheid die de automobilist, leasemaatschappij of fleetowner krijgt, is dat het gestolen voertuig razendsnel en uiterst accuraat wordt opgespoord en teruggebracht.

Stand alone
De plaatsing van de Retreever gebeurt zonder ingreep in het technisch verfijnde elektronische systeem van auto's. Het apparaat meet het in- en uitschakelen van het contact en heeft daarvoor alleen spanning en aarde nodig. Het pluspunt is dat zelfs wanneer de accu uit de auto wordt verwijderd, de werking van de Retreever in tact blijft. Wie een trailer gebruikt voor de diefstal, komt ook van een koude kermis thuis. Zolang de auto binnen het GSM dekkingsgebied blijft, is de actuele positie bekend. Communicatie met politiekorpsen, gebeurt vanuit de meldkamer. De GPS-module geeft tot op enkele meters nauwkeurig aan waar de auto zich bevindt.


---

Neem voor meer informatie over de Retreever van Tecnocon International contact op met:

Naam: Dhr. R.H. van de Velde
Tel: 0344-661066
Fax: 0344-661060
Mail: rvdvelde@tecnocon.com
Website: www.tecnocon.com

10 jun 03 18:07