HSP COMMUNICATIE

Boswachter in medische bos: SECOND OPINION KLINIEK

4)'s-Hertogenbosch, 10 juni 2003

Voor de florerende markt van genezers, therapeuten, goeroes en profeten die hun alternatieve diensten aanbieden is er nu eindelijk een serieus alternatief: de Second Opinion Kliniek. De effectiviteit van alternatieve behandelmethoden is nog steeds niet aangetoond. Alternatieve genezers hebben wél al bewezen naar gerieven gebruik te maken van het placebo-effect. Sinds de invoering van de wet BIG (Beroepen in Individuele Gezondheidszorg) in 1998 mag iedereen
-bevoegd of onbevoegd- een poging doen om te genezen zolang daarmee geen schade wordt aangericht. Met de oprichting van de kliniek hebben mensen de mogelijkheid binnen de reguliere geneeskunde een antwoord te vinden op hun klachten.

PLACEBO-EFFECT?
Door de zeer uitvoerige ondervraging, zowel op medisch als persoonlijk gebied, en de voorgeschreven therapie van de alternatieve genezer krijgt de patiënt de indruk dat het voorgeschreven middel niet alleen op zijn symptomen, maar op zijn hele persoon is afgestemd. Dat schept hoop en verwachtingen. Uit diverse onderzoeken blijken de verwachtingen van de patiënt ten aanzien van het middel (het placebo-effect) beter te werken dan het daadwerkelijke middel. Mogelijk werkt het extra goed omdat ze onorthodoxe en exotische methoden toepassen. De psyche van de mens kan ziek maken, maar ook genezen en daar weten de alternatieve genezers een goede boterham mee te verdienen. Helaas zijn er fatale voorbeelden als gevolg van een 'behandeling' van alternatieve genezers, mensen die gered hadden kunnen worden indien ze behandeld zouden zijn binnen de reguliere geneeskunde.

SECOND OPINION KLINIEK
Mensen die het -om wat voor reden dan ook- oneens zijn met de diagnose van de huisarts of twijfel of frustratie ervaren over hun klachten lopen vaak lang rond te dwalen in het medische bos. De huisarts kan vaak niets met hun onbegrepen lichamelijke klachten als moeheid, gewrichtspijn en buikklachten. De specialist bekijkt slechts een deel. De arts van de Second Opinion Kliniek bekijkt het geheel aan klachten van de patiënt en zal deze onderwerpen aan een frisse en objectieve blik. Voor alle duidelijkheid: onder een second opinion wordt verstaan de beoordeling van een lichamelijke klacht door een andere arts dan de eigen huisarts. Het doel van de Second Opinion Kliniek is onafhankelijk, uitgebreid en algemeen lichamelijk onderzoek voor iedereen binnen handbereik. Dit initiatief is een aanvulling op de huisarts, geen vervanging of kritiek.

MEDISCH VERANTWOORD
In 2000 is de Stichting Second Opinion Kliniek opgezet door de omstreden ondernemer Bert van Delen met twee klinieken in Utrecht en Amsterdam. Eind jaren negentig kwam hij in opspraak door de Genderkliniek in Utrecht, waar ouders het geslacht van hun toekomstige baby ver tevoren kunnen bepalen. Op last van minister Borst werd de kliniek in 1998 om medisch-ethische redenen gesloten.

Per 1 januari 2003 is het concept en de naam van de stichting overgenomen door de Second Opinion Kliniek Nederland. Het nieuwe management distantieert zich nadrukkelijk van de activiteiten van Bert van Delen. In mei 2003 is het hoofdkantoor, eveneens kliniek, in 's-Hertogenbosch geopend. Tevens zijn er nieuwe locaties in Amsterdam en Utrecht. De kliniek heeft een samenwerkingsverband met ervaren geregistreerde artsen (elk met een eigen expertisegebied) onder leiding van een Medisch Directeur. Er wordt gewerkt met klachtgerichte protocollen.

De Second Opinion Kliniek is een onafhankelijk klankbord. Zij biedt op grond van ervaring en grondig onderzoek de tweede diagnose die de patiënt meer zekerheid geeft of tot berusting stemt. De kliniek positioneert zich als een degelijke instantie die met wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen werkt. Hiermee verwerpt zij met name die 'geneeswijzen' van alternatieve genezers die de wanhoop en goedgelovigheid van mensen uitbuiten voor hun eigen gewin op het moment wanneer zij het meest kwetsbaar zijn: bij ziekte.

Einde persbericht

Voor meer informatie en/of het arrangeren van een interview kunt u contact opnemen met:

Second Opinion Kliniek Nederland BV
Nathalie d'Adelhart Toorop,
Orthen 14, 5231 XS 's-Hertogenbosch

Telefoon: 073 640 66 11
Website: www.secondopinionkliniek.nl
E-mail: info@secondopinionkliniek.nl

10 jun 03 18:10