Gemeente Dongen


Jongerenontmoetingsplaats en intensiever straathoekwerk op de agenda 10/6/2003 18:00
Extra inzet preventief jongerenwerk
De raadscommissie Maatschappelijke Zaken van de gemeente Dongen behandelt tijdens haar vergadering van dinsdag 10 juni het plan om straathoekwerk te intensiveren en een jongerenontmoetingsplaats (JOP) in te richten. Met deze maatregelen zet het college van B en W nog een extra stap in de richting van preventief jongerenwerk. Daarnaast moet het bijdragen aan het voorkomen van overlast.
Jongeren bedachten zelf de oplossing van een JOP en denken nu mee over de inrichting van de plaats. Voordat de plek daadwerkelijk wordt ingericht vindt eerst overleg plaats met omwonenden en belanghebbenden. Om van de JOP een succes te maken wordt nauw samengewerkt met de politie. Zij bedenken momenteel een begeleidingstraject voor de toezichthouding. Ook gaan de jongeren randvoorwaarden en afspraken formuleren waar zij zich aan zullen houden.

JOS-overleg
Uit het Jongeren op straat overleg (JOS-overleg) bleek dat steeds dezelfde groepen jongeren voor overlast in de omgeving zorgen. Deelnemers van dit overleg zijn vertegenwoordigers van de gemeente, bureau HALT, politieteam Dongen en Jeugd- en jongerenwerk Dongen, onder voorzitterschap van wethouder Piet Panis.

Straathoekwerk
Om de overlast tegen te gaan, legt het college van B en W aan de commissie Maatschappelijke Zaken het plan voor de inzet van straathoekwerk te intensiveren. Met het straathoekwerk voorkomt de stichting Vertizontaal escalaties en probleemsituaties zoveel mogelijk. Doordat zij ongeregeldheden onder jongeren in een vroeg stadium signaleert, kan voorkomen worden dat jongeren in een negatieve spiraal terechtkomen.

Wethouder Piet Panis: Als gemeentebestuur hebben we natuurlijk het liefst dat we voor problemen een oplossing kunnen vinden waar alle partijen content mee zijn. Doordat jongeren zelf met het idee kwamen van een JOP en nu ook meedenken over de inrichting hiervan, voelen ze zich hier thuis en gaan ze er graag naar toe. Daarna worden ook de omwonenden erbij betrokken, zodat de leefomgeving er voor iedereen op vooruit gaat.