Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 10 juni 2003


1. De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) kan niet instemmen met de bekostigingssystematiek van het wetsvoorstel Wet Werk en Bijstand, zoals door de regering aan de Tweede Kamer is aangeboden. Dit stelt de Rfv in zijn advies dat op vrijdag 6 juni 2003 aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer Mark Rutte, werd aangeboden. Vrijdag 13 juni 2003 zal de Raad zijn advies mondeling toelichten in de hoorzitting over de Wet Werk en Bijstand van de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. U kunt het advies hier downloaden. Het bijbehorende persbericht kunt u hier downloaden.


2. In zijn 63e vergadering op 8 mei 2003 heeft de Raad een aantal uiteenlopende onderwerpen behandeld:

- het Verdeelmodel openbaar vervoerbudget;
- grenzen aan de verfijning van het verdeelstelsel;
- binnengemeentelijke decentralisatie;


3. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft de Raad gevraagd te adviseren over het verdeelmodel voor de exploitatie van het openbaar vervoer. Hierbij gaat het onder meer om de vraag of een door het onderzoeksbureau MU-consult geconstrueerd verdeelmodel geschikt is. Ook is de vraag aan de orde of in de bekostiging een prikkel op reizigersgroei moet inhouden. Leidraad voor het binnenkort uit te brengen advies is dat de Raad wijst op de consequenties van de ingezette decentralisatie van het verkeer en vervoersbeleid voor de bekostigingssystematiek. De Raad staat positief tegen het bundelen van investerings- en exploitatiebijdragen. De keuze voor een gebiedsgerichte bekostigingssystematiek op basis van structuurkenmerken is een logische uitwerking daarvan. Wel plaatst de Raad kanttekeningen bij het ontbreken van een relatie met de doelstellingen van het verkeer- en vervoersbeleid op Rijksniveau en het bekostigingsmodel. Verder plaatst hij vraagtekens bij zowel het uitgangspunt van het beperken herverdeeleffecten als ook de uitwerking daarvan. Ook zal de Raad ingaan op de operationalisering van de verdeelmaatstaven. Het advies zal binnen enkele weken op deze site te downloaden zijn.


4. De Raad heeft zich gebogen over de adviesaanvraag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de nadere uitwerking van de voorstellen over het financieringsmodel Wet Werk en Bijstand. Het voorstel van wet Werk en Bijstand, is inmiddels aan de Tweede Kamer toegestuurd. De Raad heeft besloten tot het uitbrengen van een kort briefadvies, waarin hij zijn principiële bezwaren uit tegen een aantal punten in het genoemde wetsvoorstel. Voorts is de Raad voornemens om, met het oog op de parlementaire behandeling, te komen met een uitgebreider advies over dit thema. Het briefadvies is hier te downloaden.


5. In zijn binnenkort te verschijnen Jaarrapport zal de Raad aandacht schenken aan het onderwerp 'Grenzen aan de verfijning van het verdeelstelsel'. Bij dit onderwerp gaat het om het spanningsveld tussen de twee hoofdlijnen van het huidige verdeelstelsel, namelijk kostenoriëntatie en globaliteit. Aan de ene kant is er de aandrang te komen tot steeds grotere detaillering bij de kostenoriëntatie, aan de andere kant is er het belang van globaliteit voor de gemeentelijke beleidsvrijheid. Het jaarrapport verschijnt eind deze maand.


6. Over binnengemeentelijke decentralisatie is een advies is gevraagd aan de Raad voor het openbaar bestuur en de Rfv.


7. De heer drs. W.M.C van Zaalen is benoemd tot lid van de Raad voor de financiële verhoudingen. Tot 1 maart 2002 was de heer van Zaalen bijzonder adviseur van het secretariaat daarvoor was hij jarenlang secretaris van de Rfv en eerder de Raad voor de gemeentefinanciën (Rgf).

8. Vrijdag 17 mei hield de Contactgroep Gemeentefinancien van de Famo haar jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor een gehoor van een kleine 500 gemeenteambtenaren hield de secretaris van de Rfv, de heer drs. M.P.H. van Haeften een lezing onder de titel: De 6 R- en van de bestuurlijk-financiele verhoudingen. Een uitvoerig verslag van deze bijeenkomst treft u aan op de web site van de Contactgroep: www.cggf.org De tekst van de lezing kunt u hier downloaden


9. Recent verschenen adviezen:

- Wet werk en Bijstand

- Monitoring en evaluatie jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar
- Financiële gevolgen gemeentelijke herindeling
- Terugvorderen artikel 12-steun Geldermalsen


---