( BW)(ICSU) ICSU kondigt publicatie aan van rapport over nieuwe
genetica, voedsel en landbouw: genetische ontdekkingen -
maatschappelijke dilemma's

    Economische redactie /medewerkers Wetenschappen/
    Gezondheid/Geneeskunde

    PARIS--(BUSINESS WIRE)--10 juni 2003--De International Council for
Science (ICSU - Internationale Wetenschapsraad) heeft vandaag de
publicatie aangekondigd van een nieuw rapport met als titel New
Genetics, Food and Agriculture: Genetic Discoveries - Societal
Dilemmas (Nieuwe genetica, voedsel en landbouw: genetische
ontdekkingen - maatschappelijke dilemma's). Het rapport is een
synthese van meer dan 50 wetenschappelijke kritieken en evalueert de
gevaren en voordelen van nieuwe genetische ontdekkingen die op voedsel
en landbouw worden toegepast.
    "Dit rapport is gebaseerd op diepgaand onderzoek van kritieken die
de laatste drie jaar (2000-2002) door nationale wetenschappelijke
instellingen, internationale organisaties en privé-maatschappijen
werden opgesteld", aldus de auteur, dr. Gabrielle Persley van de Doyle
Foundation. "We hebben cruciale problemen geanalyseerd, zijn nagegaan
op welke gebieden de wetenschappers het met elkaar eens of oneens
zijn, en hebben leemten in de kennis belicht die met behulp van verder
onderzoek moeten worden ingevuld."

    Het rapport behandelt vijf belangrijke vragen in verband met de
maatschappelijke bezorgdheid over genetisch gewijzigd (GG) voedsel en
andere genetisch gewijzigde organismen:

    --  Is GG voedsel nodig?

    --  Is GG voedsel veilig?

    --  Zullen GG organismen van invloed zijn op het milieu?

    --  Zijn de voorschriften ter zake adequaat?

    --  Zullen GG organismen van invloed zijn op de handel?

    Het rapport werd vandaag zowel in druk als op het internet
(www.icsu.org/events) gepubliceerd, zodat wetenschappers,
beleidsvormers en andere belanghebbenden het onmiddellijk kunnen
raadplegen als bronnenmateriaal. Het is voorzien van een uitgebreide
geannoteerde bibliografie, waarbij de lezer in de elektronische versie
rechtstreeks kan doorklikken naar de originele besprekingen. ICSU gaat
de website halfjaarlijks bijwerken en er zo voor zorgen dat de
gebruikers de recentste gegevens en informatie vlot kunnen vinden en
gebruiken. Voor belangstellenden die geen aansluiting hebben op het
internet verschijnt er binnenkort een versie op cd-rom.

    Dr. Carthage Smith, assistent uitvoerend directeur van ICSU zegt:
"Door deze gegevens in handen te geven van mensen overal ter wereld
krijgen zij een beter inzicht in de problematiek waardoor zij de
beleidsontwikkeling en het toekomstige onderzoek kunnen inspireren."

    U kunt het rapport on line lezen op www.icsu.org/events

    De International Council for Science (ICSU) werd opgericht in 1931
en is een niet-gouvernementele organisatie met leden over de hele
wereld, waarondernationale wetenschappelijke instellingen (101 leden)
en internationale wetenschappelijke verenigingen (27 leden). Via dit
internationale netwerk coördineert ICSU interdisciplinair onderzoek in
verband met belangrijke kwesties die relevant zijn voor zowel
wetenschap als samenleving.
    Daarnaast ijvert de ICSU actief voor vrijheid in de
wetenschapsbeoefening, streeft zij naar gelijke toegang tot
wetenschappelijke gegevens en informatie voor iedereen, en bevordert
zij het wetenschappelijk onderwijs en de capaciteitsopbouw.

    --30--AC/uk*

    CONTACTPERSOON: ICSU
             Marilyn Smith
             marilyn@icsu.org
             Telefoon: +33-(0)145-25-67-04/ +33-(0)145-25-03-29

    KEYWORD: FRANCE INTERNATIONAL EUROPE
    INDUSTRY KEYWORD: RETAIL FOODS/BEVERAGES ENVIRONMENT BIOTECHNOLOGY
    SOURCE: The International Council for Science