( BW)(ICSU) ICSU kondigt publicatie aan van rapport over nieuwe genetica, voedsel en landbouw: genetische ontdekkingen - maatschappelijke dilemma's Economische redactie /medewerkers Wetenschappen/ Gezondheid/Geneeskunde PARIS--(BUSINESS WIRE)--10 juni 2003--De International Council for Science (ICSU - Internationale Wetenschapsraad) heeft vandaag de publicatie aangekondigd van een nieuw rapport met als titel New Genetics, Food and Agriculture: Genetic Discoveries - Societal Dilemmas (Nieuwe genetica, voedsel en landbouw: genetische ontdekkingen - maatschappelijke dilemma's). Het rapport is een synthese van meer dan 50 wetenschappelijke kritieken en evalueert de gevaren en voordelen van nieuwe genetische ontdekkingen die op voedsel en landbouw worden toegepast. "Dit rapport is gebaseerd op diepgaand onderzoek van kritieken die de laatste drie jaar (2000-2002) door nationale wetenschappelijke instellingen, internationale organisaties en privé-maatschappijen werden opgesteld", aldus de auteur, dr. Gabrielle Persley van de Doyle Foundation. "We hebben cruciale problemen geanalyseerd, zijn nagegaan op welke gebieden de wetenschappers het met elkaar eens of oneens zijn, en hebben leemten in de kennis belicht die met behulp van verder onderzoek moeten worden ingevuld." Het rapport behandelt vijf belangrijke vragen in verband met de maatschappelijke bezorgdheid over genetisch gewijzigd (GG) voedsel en andere genetisch gewijzigde organismen: -- Is GG voedsel nodig? -- Is GG voedsel veilig? -- Zullen GG organismen van invloed zijn op het milieu? -- Zijn de voorschriften ter zake adequaat? -- Zullen GG organismen van invloed zijn op de handel? Het rapport werd vandaag zowel in druk als op het internet (www.icsu.org/events) gepubliceerd, zodat wetenschappers, beleidsvormers en andere belanghebbenden het onmiddellijk kunnen raadplegen als bronnenmateriaal. Het is voorzien van een uitgebreide geannoteerde bibliografie, waarbij de lezer in de elektronische versie rechtstreeks kan doorklikken naar de originele besprekingen. ICSU gaat de website halfjaarlijks bijwerken en er zo voor zorgen dat de gebruikers de recentste gegevens en informatie vlot kunnen vinden en gebruiken. Voor belangstellenden die geen aansluiting hebben op het internet verschijnt er binnenkort een versie op cd-rom. Dr. Carthage Smith, assistent uitvoerend directeur van ICSU zegt: "Door deze gegevens in handen te geven van mensen overal ter wereld krijgen zij een beter inzicht in de problematiek waardoor zij de beleidsontwikkeling en het toekomstige onderzoek kunnen inspireren." U kunt het rapport on line lezen op www.icsu.org/events De International Council for Science (ICSU) werd opgericht in 1931 en is een niet-gouvernementele organisatie met leden over de hele wereld, waarondernationale wetenschappelijke instellingen (101 leden) en internationale wetenschappelijke verenigingen (27 leden). Via dit internationale netwerk coördineert ICSU interdisciplinair onderzoek in verband met belangrijke kwesties die relevant zijn voor zowel wetenschap als samenleving. Daarnaast ijvert de ICSU actief voor vrijheid in de wetenschapsbeoefening, streeft zij naar gelijke toegang tot wetenschappelijke gegevens en informatie voor iedereen, en bevordert zij het wetenschappelijk onderwijs en de capaciteitsopbouw. --30--AC/uk* CONTACTPERSOON: ICSU Marilyn Smith marilyn@icsu.org Telefoon: +33-(0)145-25-67-04/ +33-(0)145-25-03-29 KEYWORD: FRANCE INTERNATIONAL EUROPE INDUSTRY KEYWORD: RETAIL FOODS/BEVERAGES ENVIRONMENT BIOTECHNOLOGY SOURCE: The International Council for Science