FNV

reorganisatie FNV

Brede steun van Federatieraad voor reorganisatieplannen FNV

De vakcentrale FNV gaat tot 2005 zo'n 5 miljoen euro bezuinigen. Daarmee staan circa 60 van de bijna 180 arbeidsplaatsen op het spel, vooral in de regio. Vandaag heeft de Federatieraad goedkeuring gegeven aan het plan op hoofdlijnen van het Federatiebestuur. De FNV verwacht binnen twee weken het advies van de ondernemingsraad.

Kern van het reorganisatieplan is dat de organisatie zich meer concentreert op haar kerntaken en tegelijkertijd flexibeler wordt. De bezuinigingen bedragen 5,2 miljoen euro. Deze treft vooral de regionale lobbyactiviteiten. Daar zouden 29 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Nu heeft de FNV nog 7 kantoren in de regio. Er blijven 2 steunpunten in Weert en Groningen over.

De Federatieraad sprak brede steun uit voor handhaving van publieksvoorlichting bij de vakcentrale. Het Federatiebestuur zal een nader financieringsvoorstel doen. Het diversiteitbeleid bij de FNV zal worden versterkt, in samenhang met de afbouw van de subsidie aan de FNV Vrouwenbond. Benadrukt werd dat het vrouwenwerk binnen de FNV vooral binnen de bonden en het vrouwensecretariaat plaatsvindt.

De financiering van scholing en een basisvoorziening voor ondernemingsraden zal na een overgangsregeling naar de bonden gaan. Het Federatiebestuur neemt het initiatief voor overleg tussen de bonden.

FNV-belastingservice en het uitkeringsgerechtigdenwerk blijft als dienstverlenende activiteit volledig gehandhaafd. Wel komt er een andere aansturing en organisatie.

De financiële problemen van de vakcentrale komen voort uit tegenvallende ledentallen bij doorgaande prijsstijgingen en de aanhoudende malaise op de beurs. Hierdoor teert de FNV in op haar vermogen.

Meer informatie:
FNV voorlichting, Els Tieman 020-5816550


10 jun 03 18:28