Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MINJUS: Reactie op het rapport van de Nationale Ombudsman

Martin Bruinsma
070 370 6266

4321
11 06 03

Het onderzoek van de Nationale Ombudsman heeft betrekking op de periode januari 2001 tot april 2002. Sindsdien zijn door het ministerie van Justitie al maatregelen genomen om de wachttijden voor het verkrijgen van een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) te verkorten.

Vanaf 1 april 2003 heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) alle administratieve taken m.b.t. de mvv-aanvragen van de Vreemdelingendiensten overgenomen. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Tevens is er een verbeterd voorlichtingsbeleid over de mvv-procedure. Uit onderzoek bleek namelijk dat 75% van de aanvragen niet volledig was ingevuld door betrokkenen, waardoor er onnodige vertraging plaatsvond. Verder zijn er directe elektronische verbindingen en een nieuwe taakverdeling tot stand gebracht met de diplomatieke posten in het buitenland, waardoor de procedures sneller verlopen. Tevens is er een verkorte mvv-procedure ingericht voor bedrijven en onderwijsinstellingen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, waardoor de aanvragen snel worden afgehandeld.

Zorgvuldigheid en snelheid zijn bij de behandeling van mvv-aanvragen beiden belangrijk. Uit ervaring blijkt namelijk dat ook valse documenten worden overlegd om naar Nederland te komen en hier een verblijfsvergunning te verkrijgen. Een zorgvuldige legalisatie- en verificatieprocedure van de documenten is dan ook van groot belang. Inmiddels is de gemiddelde duur van de procedure reeds duidelijk bekort, terwijl het aantal aanvragen aanzienlijk toeneemt. Een snellere afhandeling is overigens ook een van de doelstellingen in het Hoofdlijnenakkoord van het kabinet.

De aanbevelingen van de Nationale Ombudsman zullen nader worden bestudeerd.


---

11 jun 03 11:29