Gemeente Emmen


---

Persbericht: Reiniging gaat Zwerfafval te lijf, 11 juni 2003

We doen het gewoon, Emmen Schoon!
Reiniging gaat Zwerfafval te lijf

De afdeling Reiniging van de gemeente Emmen bereidt een plan van aanpak voor om zwerfafval te bestrijden. Het project richt zich niet alleen op schoonmaakacties in de wijken, maar ook op het voorkomen van zwerfafval. In het plan van aanpak wordt daarvoor een gerichte communicatiecampagne opgezet. Doel is de openbare ruimte vrij te maken en te houden van zwerfafval. De campagne richt zich daarom vooral op geven van voorlichting en op het positief beïnvloeden van houding en gedrag.

Zwerfafval wordt grotendeels aangetroffen op straat, in bermen, sloten, kanalen en plassen en in de plantsoenen. Het bestaat voor het overgrote deel uit verpakkingsmateriaal zoals drankblikjes, sigarettenpeuken, patatbakjes en kauwgomresten, maar ook uit kranten, folders, plastic zakjes, bananenschillen etc. Zwerfafval ontsiert de groene omgeving en doet afbreuk aan de kwaliteit van wonen en leven. Zwerfafval is dé ergernis van vele inwoners van Emmen.

Het project zal onder de titel We doen het gewoon, Emmen Schoon! bekendheid krijgen. In deze slogan zijn verschillende uitgangspunten van het project begrepen. Kern van het plan is luisteren naar bewoners en doelgroepen en in samenspraak acties organiseren en uitvoeren. Het gewenste gedrag, - afval hoort in de afvalbak- , moet uiteindelijk gewoon en vanzelfsprekend worden. De gemeente Emmen richt zich met dit project dan ook op groepen als mensen in de straat, pubers, hanggroepjongeren, automobilisten, recreanten en toeristen, fietsers, centrumbezoekers, evenementenbezoekers en schoolkinderen.

In de projectgroep We doen het gewoon, Emmen Schoon! zijn naast verschillende afdelingen van de gemeente ook Buurtbeheer, de wijkverenigingen (erkende overlegpartners) en scholen vertegenwoordigd.
In september wordt als proef een project in een tweetal nader te bepalen wijken georganiseerd. Uiteindelijk zal de (zwerfvuil-)campagne in de hele gemeente worden gevoerd.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen