Politie Amsterdam-Amstelland

Granaten en plantage gevonden
11-6-2003. Vannacht rond kwart voor vijf werd op de Oostelijke Eilanden een 42-jarige man aangehouden vanwege handgranaten, kruit en een hennepplantage. De E.O.D. (Explosieven Opruimings Dienst) heeft de explosieven op een veilige locatie laten springen.

De man vestigde de aandacht op zich doordat hij vermoedelijk al trippend overlast in zijn woonomgeving veroorzaakte. Toen de politie de man aanhield, roken deze vanuit zijn woning een zeer penetrante henneplucht. In de woning werd een hennepplantage aangetroffen. De elektriciteitsmeter was onklaar gemaakt zodat er elektriciteit kon worden afgetapt. Bij verder onderzoek werd een grote hoeveelheid explosieven aangetroffen. Het betrof hier acht op scherp staande handgranaten en een aantal oefenhandgranaten. Er werd een kleine twee kilo kruit aangetroffen alsmede dolken en een stroomstootwapen. Een bomspecialist schakelde de E.O.D. in. De explosieven zijn naar een locatie gebracht waar deze zonder gevaar vernietigd konden worden. De verdachte wordt vandaag verhoord.
Getuigen straatroof gezocht
11-6-2003. Een 37-jarige man is in de nacht van maandag op dinsdag op de Staalmeesterslaan beroofd door vier donker geklede mannen van Surinaamse of Antilliaanse afkomst. Rond halfdrie s nachts liep de man richting zijn auto die geparkeerd stond op de Staalmeesterslaan. Ter hoogte van de Jan Evertsenstraat kreeg hij van achter een klap op zijn hoofd waardoor hij ten val kwam. Eenmaal op de grond werd hij geschopt en beroofd van zijn spullen. De rovers gingen er vervolgens met de buit vandoor. Ze vluchtten weg op twee scooters. De politie is op zoek naar getuigen van deze beroving of mensen die nadere informatie kunnen verstrekken:( 020) 559 4300.

---

Overlastveroorzaker gearresteerd

11-6-2003. Agenten in burger, die deel uit maken van een team dat overlast en hinderlijk gedrag aanpakt op hotspots in het centrum, kregen gisteravond op het Koningsplein te maken met een zeer agressieve overlastveroorzaker. De man had zich met een fles drank geposteerd in een abri en gedroeg zich hinderlijk en agressief. Omdat streng wordt opgetreden tegen deze vorm van overlast kreeg de man een bekeuring. Hierop ging de man een gevecht aan met de agenten. Met hulp van toegesnelde collega's kon de man worden gearresteerd.
---

Burgers grijpen tasjesdief

11-6-2003. Een 37-jarige tasjesdief is gistermiddag na een korte achtervolging door twee burgers aangehouden. De man had een tas gestolen vanaf een terrasje op de Prinsengracht en ging er op de fiets vandoor. Twee oplettende burgers zetten de achtervolging in. Een agente in burger wist de man van zijn fiets te trekken. Te voet ging de tasjesdief verder in de richting van de Raamstraat. Daar vluchtte hij een gebouw in. Zijn achtervolgers wisten hem daar te overmeesteren en droegen hem over aan de politie.

---

Groep berooft jongen

11-6-2003. Een 16-jarige jongen werd gisteravond rond elf uur door een groepje jongens beroofd van zijn GSM. Na de roof stelde één van de daders aan het slachtoffer voor zijn mobieltje terug te kopen. Een familielid van het slachtoffer waarschuwde de politie, die drie van de straatrovers kon arresteren.
Man neergestoken en beroofd
11-6-2003. Gisteravond zijn drie mannen van 16, 18 en 23 jaar oud gearresteerd die kort daarvoor op een maaiveld nabij Klieverink een 20-jarige man hadden neergestoken en beroofd. De daders zijn ingesloten.

---

Man zwaargewond na explosie

onderzoek na de explosie

Foto: Toorenspits Media

10-6-2003. In de nacht van zondag op maandag raakte een 23-jarige man zwaargewond door een explosief dat in een horecagelegenheid aan de Elandsgracht tot ontploffing werd gebracht. De man werd in een ziekenhuis opgenomen en verkeert inmiddels buiten levensgevaar. Het slachtoffer stond rond half een op het punt om de zaak te sluiten. Op dat moment werd er een handgranaat naar binnen gegooid. Er waren nog enkele mensen aanwezig, maar behalve de medewerker raakte niemand gewond. Kort na het incident werden op de hoek Nicolaas Beetsstraat / Borgerstraat twee mannen in een auto aangehouden. Bij hen werd een geladen vuurwapen aangetroffen. Onderzocht wordt of zij iets met de explosie op de Elandsgracht te maken hebben.