Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 11-06-2003 Persberichten districten Utrecht stad middag, 15.20 uur

Straatmuzikanten aangepakt

UTRECHT - Het centrum van Utrecht wordt sinds enkele weken weer overspoeld door straatmuzikanten, vooral afkomstig uit Roemenië. De muzikanten zorgden met hun instrumenten de afgelopen weken voor veel overlast in het winkelcentrum Hoog Catharijne en de binnenstad. Vijftien Roemeense straatmuzikanten zijn inmiddels terug gestuurd naar Roemenië.

In de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Utrecht is een artikel opgenomen over het maken van muziek op straat (artikel 16). Hierbij wordt nadrukkelijk gesteld dat het verboden is om als straatartiest op te treden tussen 23.00 en 08.00 uur. Het is daarnaast verboden gebruik te maken van elektronische of mechanische versterking en langer dan 15 minuten achtereen op dezelfde plaats te staan. Om deze muzikanten op de hoogte te brengen van de regels is het APV-artikel door een tolk in de Roemeense taal vertaald en aan de Roemeense muzikanten verstrekt. Bovendien werd duidelijk gemaakt dat het veroorzaken van overlast (bedelen, agressief gedrag) zou worden bekeurd volgens artikel 10 APV. Het gewenste resultaat bleef echter uit en de overlast bleef toenemen.

In samenwerking met de Vreemdelingendienst slaagde de politie van district Paardenveld erin om de overlast veroorzakende Roemenen terug te sturen naar hun land. In de laatste weken zijn 15 Roemenen op die manier terug gestuurd.

Auto-inbreker aangehouden

UTRECHT- Woensdagochtend is een man aangehouden voor auto-inbraak. Omstreeks 05.00 uur kreeg de politie een melding dat er een man in een auto aan het inbreken zou zijn op de Catharijnesingel.

Ter plaatse troffen agenten een man in de bedoelde auto aan, ze zagen ook dat het portier vernield was. De 36-jarige man uit Utrecht werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.