Gemeente Amsterdam

Winnaars Diversiteitsavond 2003
13 juni 2003 - Janet van der Meulen

In de Rode Hoed heeft wethouder Rob Oudkerk op 12 juni, tijdens de Diversiteitsavond 2003, de winnaars bekend gemaakt van de Diversiteitsprijzen voor burgerinitiatieven. Door middel van deze prijzen wil de gemeente Amsterdam maatschappelijke initiatieven ten aanzien van migranten, vrouwen, ouderen, jongeren, homoseksuelen en gehandicapten belonen. De Diversiteitsavond 2003 stond in het teken van het Burgerinitiatief. De prijzen werden uitgereikt aan Amsterdammers die het initiatief nemen om problemen in de buurt zelf op te lossen, misstanden aan de kaak stellen of zich op andere wijze inzetten voor andere Amsterdammers. De winnaars zijn:

Roze in het Blauw (EUR 20.000)
Een aantal uren per week zijn ongeveer 30 politiemensen op vrijwillige basis actief bij dit initiatief. Zij maken zich sterk om discriminatie binnen de politie actief aan de kaak te stellen en problemen die zich op dit terrein voordoen op te lossen. Daarnaast proberen ze in de samenleving meer begrip en acceptatie te creëren voor homoseksuelen en willen ze bereiken dat homoseksuelen die in aanraking komen met discriminatie of geweld niet langer terugdeinzen om aangifte te doen bij de politie.

Only Friends (EUR 20.000)
Dit initiatief stelt sinds februari 2000 kinderen met een geestelijke of verstandelijke handicap in staat met elkaar te voetballen. Met de hulp van ouders en andere betrokkenen worden nu voetbaltrainingen gegeven aan 70 gehandicapte kinderen. Naast de gehandicapte kinderen zelf hebben ook hun ouders en andere familieleden baat bij dit project. Langs de lijn ontstaan contacten tussen ouders met gehandicapte kinderen die ervaringen met elkaar uitwisselen.

Multiculturele Omroep Stichting Amsterdam (MOSA) (EUR 20.000) Dit is een radiostation waar uitzendingen door en voor jongeren worden verzorgd. De redactie bestaat uit negentien jongeren van verschillende etnische komaf die zelf bepalen waarover hun uitzendingen gaan en daarin worden bijgestaan door een aantal professionele radiomakers. De jongeren willen met de uitzendingen de luisteraars laten proeven van de verschillende culturen die Amsterdam rijk is en het wederzijdse begrip vergroten.

Spiegelbeeld (EUR 10.000)
Dit initiatief biedt een veilige en vertrouwde plek waar meisjes van Marokkaanse afkomst ervaringen kunnen uitwisselen over zaken die binnen de bestaande omgeving vaak onbespreekbaar blijven. De meisjes ondersteunen elkaar bij het zoeken naar oplossingen voor problemen zoals gedwongen huwelijken, seksueel misbruik, eetstoornissen, abortussen en plannen om weg te lopen. Hiermee kunnen ze snel en deskundig worden geholpen om op eigen benen te kunnen staan.

We doen het Samen (EUR 10.000)
De ongeveer twintig vrijwilligers van dit initiatief organiseren vrijwel elke dag activiteiten voor allochtone en autochtone 55-plussers. Hiermee willen ze ouderen uit het sociaal isolement halen, waarin ze vaak verkeren. Al zeker 600 ouderen hebben deelgenomen aan activiteiten zoals wandelen, line-dance, fietsen, dagtochtjes en ook computercursussen. Met dit laatste wil men bereiken dat ouderen ook gebruik kunnen en durven maken van de nieuwe technologische ontwikkeling in de samenleving.

Uma Lampe (EUR 10.000)
Dit initiatief bestaat uit acht vrijwilligers die in Amsterdam-Zuidoost verslaafden en dak- en thuislozen helpen aan een dagelijkse maaltijd. Ook worden gesprekken gevoerd met deze groep om ze te laten nadenken over hun toekomst. Hiermee wordt geprobeerd de overlast van deze groep te beperken en de leefbaarheid in Zuidoost te verbeteren.

Kermisproject (EUR 10.000)
Om de overlast die jongeren op kermissen in Amsterdam veroorzaken aan te pakken hebben de broers Frans en Jan Stuy besloten om een aantal van deze jongeren in dienst te nemen bij hun kermisbedrijf. Door ze deze kans te geven vervelen de jongeren zich niet langer en veroorzaken daardoor minder overlast. Bovendien verdienen ze er wat bij en doen ze werkervaring op. Het initiatief is na drie jaar zo succesvol dat het ook al op andere plaatsen is toegepast.

Ondro Bong (EUR 10.000)
Voor een groep van ongeveer 50 drugs- en alcoholverslaafden (meestal van Surinaamse afkomst) die in de Indische buurt voor veel overlast en een onveilig gevoel bij de bewoners zorgen, worden door zeven vrijwilligers sociale activiteiten georganiseerd. Door het geven van kooklessen, schoonmaakacties, themabijeenkomsten, voorlichting, trainingen en ondersteuning bij herintreding op de arbeidsmarkt zorgen de vrijwilligers ervoor dat de verslaafden zich weer sociaal activeren en participeren.

Ben je bang voor mij? (EUR 10.000)
Na 11 september, de moord op Pim Fortuijn, de oprichting van de AEL, maakten vijftien jongeren van autochtone en Marokkaanse komaf zich zorgen over de sfeer in Amsterdam. Ze organiseerden daarom een grote jongerenmanifestatie in Paradiso, waar ruim 1500 allochtone en autochtone jongeren gezamenlijk discussieerden over integratie, religie en het Midden-Oosten. De nu 25 vrijwilligers organiseren verder nog andere projecten en hebben een discussieforum op hun website. Zo leveren ze een constructieve bijdrage aan de discussie over de multiculturele samenleving onder jongeren.

Roze Vluchtelingen (EUR 10.000)
Door het geven van voorlichting maken acht vrijwilligers van het COC homoseksuele, lesbische en biseksuele vluchtelingen wegwijs in Amsterdam. Hiermee wordt specifieke aandacht gegeven aan vluchtelingen die geconfronteerd zijn met problemen die voortkomen uit ervaringen in het land van herkomst. Er is ook een handboek opgesteld om opgedane kennis uit de gesprekken met de vluchtelingen met andere organisaties te delen.

Taalcoaching anderstalige studenten (EUR 5.000) De ongeveer 50 oudere Amsterdammers van het Gilde Amsterdam geven een dagdeel per week taalcoaching aan studenten met een anderstalige achtergrond. Het Gilde verwacht in 2003 zeker 100 HBO- en WO-studenten die regelmatig tegen taalproblemen aan lopen te kunnen coachen.

Amsterdamse Vriendendienst (EUR 5.000)
Met dit initiatief worden mensen die in aanraking zijn gekomen met psychiatrie en die moeite hebben om zelf een sociaal leven in te richten in contact gebracht met zon 300 vrijwilligers. Het contact dat bestaat uit een kopje koffie drinken, samen iets ondernemen of telefoneren en e-mailen en in groepsverband het organiseren van praatgroepjes en uitjes, moet de mensen uit hun sociaal isolement halen.

Checkpoint (EUR 5.000)
Elke vrijdagavond houden twintig vrijwilligers uit de zorgsector een spreekuur waar hiv-sneltesten worden gedaan. Ongeacht het resultaat wordt voorlichting gegeven aan deze mensen die een risico lopen op hiv-besmetting.

Migrantenplatform Gehandicapten (EUR 5.000)
Het platform is opgericht om hulp en advies te geven aan zieke en mindervalide migranten en hun familieleden. Veel allochtonen met een handicap zijn door taalproblemen vaak niet goed geïnformeerd over regelingen en voorzieningen en door culturele verschillen speelt schaamte over het krijgen van een kind met een handicap vaak een rol. Naast het verstrekken van informatie treedt het platform ook op als intermediair tussen de migranten en de instellingen in de gehandicaptenzorg.

Artlaunch (EUR 5.000)
Dankzij de inzet van zon 50 tot 100 vrijwilligers worden art-festivals georganiseerd. Hiermee wordt aan jonge, vaak onbekende kunstenaars van diverse afkomst een podium geboden om hun kunsten te tonen. Artlaunch heeft geleid tot een opleving in de Amsterdamse gay- en lesbo-scene op het gebied van cultuur.

De Nachtwacht (EUR 5.000)
Tijdens de verkiezing voor de nachtburgemeester van Amsterdam is gekozen voor de Nachtwacht die zich inzet voor het Amsterdamse nachtleven in al haar facetten. Zij willen nieuwe initiatieven stimuleren, zaken over discriminatie, geweld en drugsgebruik aan de kaak stellen en de relatie tussen mensen uit het dag- en nachtleven verbeteren.

Eco Junior Project (EUR 5.000)
Jongeren tussen 12 en 20 jaar van voornamelijk allochtone komaf worden in de stadsdelen Bos en Lommer en Geuzenveld/Slotermeer bewust gemaakt van hun directe leefomgeving. Door het organiseren van activiteiten zoals het opruimen van zwerfvuil en het inrichten van groenvoorzieningen en plantsoenen worden deze jongeren enthousiast gemaakt voor natuur en milieu.

Werkgroep Allochtone Ouderhuisvesting (EUR 5.000) Allochtone ouderen ondervinden vaak problemen bij het vinden van huisvesting door bijvoorbeeld informatieachterstand door cultuur- en taalproblemen. Dit initiatief zorgt ervoor dat er voor deze groep een oplossing voor hun huisvestingsprobleem wordt gevonden.

Bezoekvrouwen Project (EUR 5.000)
Spaanstalige Antilliaanse, Arubaanse en Caribische vrouwen die hun weg binnen de Nederlandse samenleving al hebben gevonden bezoeken vrouwen uit dezelfde groep om zo de integratie, participatie en emancipatie te verbeteren. Door het overdragen van kennis en eigen ervaringen wordt geprobeerd dat ook deze vrouwen hun weg binnen de Nederlandse samenleving vinden en vervolgens zelf de rol van kennisoverdrager overnemen.

Contactvaders (EUR 5.000)
Negen Marokkaanse vaders in de Transvaalbuurt proberen de overlast van met name Marokkaanse jongens in de buurt te verminderen door het aanspreken van deze jongens en het geven van voorlichting aan de ouders. Daarnaast proberen de vaders de verstandhouding tussen de verschillende culturen in de buurt actief te bevorderen.

Speciale vermelding
Het Gilde Amsterdam is een organisatie van Amsterdammers van boven de vijftig die stadgenoten belangeloos hun kennis en ervaring aanbieden. Op deze manier dragen ze hun steentje bij aan de leefbaarheid van hun stad. De vrijwilligers van het Gilde gebruiken hun deskundigheid om burgerinitiatieven te versterken. Een aantal vrijwilligers van het Gilde is namelijk speciaal actief bij het ondersteunen van burgers die zelf een initiatief hebben opgezet of willen opzetten. Amsterdamse burgerinitiatieven kunnen bij het Gilde aankloppen voor een adviesgesprek, maar ook voor structurele coaching. Het Gilde Amsterdam is daarom een organisatie die nauw aansluit bij de wens van de Commissie Stimulering Burgerinitiatieven 2003 en krijgt daarom een bedrag van EUR 20.000 ter ondersteuning van de burgerinitiatieven die het advies van een ervaren Amsterdammer goed kunnen gebruiken.

Pb-090

© Gemeente Amsterdam