De Unie


Zorgverzekeraars: Nog steeds geen CAO-resultaat

13 juni 2003 - De onderhandelingen voor de CAO zorgverzekeraars hebben nog steeds niet tot een resultaat geleid. De
verslechteringsvoorstellen van de werkgevers zijn hiervan de belangrijkste oorzaak.

In de hele financiële sector verlopen CAO-onderhandelingen moeizaam. Veel onderhandelingen zijn vastgelopen. Belangrijke themas zijn veelal de hoogte van de werknemersbijdrage in de pensioenpremie en de loonsverhoging. Bij de CAO Zorgverzekeraars staan deze themas ook centraal.

Pensioenpremie
Zorgverzekeraars willen de werknemersbijdrage in de pensioenpremie vergroten. De Unie is van mening dat er pas over gesproken kan worden als goed zicht is op de aard en omvang van de problemen. Voor de komende CAO willen wij daarom niet verder gaan dan het afspreken van een onderzoek, dat meer duidelijkheid moet geven over de financiële positie van het pensioenfonds en de hoogte van de premie op lange termijn. Zorgverzekeraars willen in ieder geval de vrijgevallen loonruimte i.v.m. het vervallen van de fiscale mogelijkheid van premiesparen besteden aan de sterk toegenomen pensioenkosten.

Loonsverhoging
Ook de loonsverhoging is nog een belangrijk struikelblok in de onderhandelingen. Werkgevers vinden dat de financiële positie van de zorgverzekeraars voldoende aanleiding is om niet in te stemmen met in het najaarsakkoord afgesproken 2,5% loonsverhoging.

Overige onderwerpen
Zorgverzekeraars hebben naast bovenstaande onderwerpen nog een aantal verslechteringsvoorstellen gedaan. Voor De Unie is instemming op enkele van deze onderwerpen afhankelijk van een eventueel resultaat op het gebied van pensioenpremie en loonsverhoging.

Arboconvenant
Deze week hebben vakorganisaties met Zorgverzekeraars en het Ministerie van Sociale Zaken een onderhandelaarsresultaat bereikt over een arboconvenant. Op de volgende pagina staat het persbericht dat hier betrekking op heeft.

Met vriendelijke groet,

Gerwin van der Lei
Bestuurder

* Intropagina Zorgverzekeraars

vrijdag, 13 juni 2003