Technische Universiteit Eindhoven

16 juni 2003

PERSBERICHT

Intreerede prof.dr.ir. Michiel van Genuchten aan TU Eindhoven Tweede kans voor Europese software-industrie
Europa en in het bijzonder Nederland hebben een zwakke positie op het terrein van software. Europa is netto importeur van software- en ICT-producten. (In 2002: import 155 miljard, export 117 miljard). Wat kan Europa doen om een groter deel van deze interessante industrie te veroveren? Europa kan een tweede kans grijpen dankzij twee veranderingen: de opkomst van open source en het feit dat het belang van software toeneemt in industrietakken waarin Europa van oudsher een sterke positie heeft, zoals auto-industrie, telecommunicatie en medische elektronica. Europa heeft de kans om via deze industrieën een rol in software te gaan spelen. Maar als Europa opnieuw de boot mist zoals destijds in de computerindustrie, dan zal het handelstekort op ICT-gebied drastisch toenemen.
Dat zei prof.dr.ir. M.J.I.M. (Michiel) van Genuchten, die vrijdag 13 juni zijn intreerede hield, getiteld Ontwikkelen en kopiëren van software. Prof. Michiel van Genuchten is sinds 1 augustus vorig jaar deeltijdhoogleraar software management bij de faculteit Technologie Management van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Prof. Van Genuchten zegt optimistisch te zijn omdat applicatiekennis en vaardigheid om deze kennis om te zetten in software in Europa aanwezig is.

Michiel van Genuchten (39) beschrijft in zijn rede de toename van de hoeveelheid software in producten en systemen. Draadloos telefoneren, een kijkoperatie, communiceren met de rest van de wereld via Internet en leren in virtuele teams, dat alles is mogelijk dankzij software. Een voorbeeld. De hoeveelheid software die nodig is om een intercontinentaal telefoongesprek mogelijk te maken omvat zon 100 miljoen regels code, dat is op papier ca. 2 miljoen paginas. Een miljoen regels code schrijven vraagt afhankelijk van de soort software - tussen de 40 en 400 mensjaren ontwikkelwerk.
Hij gaat in zijn rede ook in op de economische gevolgen van het toenemende belang van software. De hoogleraar bespreekt in zijn voordracht ook het onderwijs in software management zoals dat op de TU/e verzorgd wordt.