Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

De neurale codering van emotie, herinnering en bewustzijn


vrijdag 13 juni 14.30 uur


Oratie Cognitieve neurobiologie

Prof. dr. C.M.A. Pennartz, hoogleraar Cognitieve neurobiologie: Athene's ademtocht: de neurale codering van emotie, herinnering en bewustzijn.

We begrijpen nog maar heel weinig van de manier waarop onze hersenen werken; vooral omdat de hersenen zo ontzettend complex zijn. Niettemin wordt op dit moment snelle vooruitgang geboekt in het wetenschappelijke onderzoek naar hersen/geestrelaties, en het theoretische begrip dat we reeds hebben verworven van de manier waarop hersenprocessen aanleiding geven tot geestesprocessen zoals zien, voelen, willen en herinneren. Binnen de cognitieve neurowetenschappen voltrekt zich een stille revolutie, die in rap tempo een empirische onderbouwing levert voor een theorie van de fundamentele eenheid van lichaam en geest. In zijn oratie geeft Cyriel Pennartz een breed maar beknopt overzicht van onze huidige kennis over de verankering van processen als bewustwording, waarneming, emotie en geheugen in de structuur en activiteit van onze hersenen. De nadruk legt hij hierbij op onderzoeksresultaten uit een relatief jong vakgebied: de cognitieve neurofysiologie. Beginnend vanuit een historisch perspectief, stelt hij vast dat we weliswaar geen sluitende definitie van bewustzijn kunnen geven, maar dat wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen hersenen en geest wel degelijk mogelijk is omdat verschillende aspecten van bewustzijn toegankelijk zijn voor empirisch onderzoek. Pennartz gaat achtereenvolgens in op hersenactiviteit bij visuele bewustwording, op de relatie tussen emoties, gevoelens en bewustzijn, en op aandoeningen aan hersensystemen voor emotioneel leergedrag, zoals drugsverslaving, dwang- en angststoornissen.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.