Ingezonden persbericht


CNN boekt belangrijke overwinning in strijd tegen illegale doorgifte van zender in hotels

CNN heeft een belangrijke overwinning geboekt in de rechtszaak tegen het Hilton in Antwerpen en Brussel betreffende de illegale distributie van CNN naar de hotelkamers. Deze overwinning schept een precedent voor hoteleigenaren en groepen in allerlei andere markten die CNN of andere zenders doorgeven zonder de daarvoor benodigde auteursrechtelijke vergunningen.

Het Brusselse Hilton en Hilton Antwerpen gaven CNN in hun hotelkamers door aan de gasten zonder dat zij een vergunning hadden voor de distributie van CNN in een "commerciële omgeving". CNN is, net zoals de meeste grote televisienetwerken, auteursrechtelijk beschermd en het doorgeven van CNN zonder vergunning betekent in bijna alle Europese wetgeving schending van de auteursrechten.

"Deze beslissing brengt de problemen die media organisaties hebben met de hotelindustrie weer eens duidelijk onder de aandacht. CNN vervult een voortrekkersrol in de strijd tegen ongeautoriseerde doorgifte"aldus Phil Lawrie, Directeur Commerciële Distributie voor CNN in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. "Onze ervaring is dat hotels, die zulke piraterij bedrijven, dit bijna altijd onopzettelijk doen. Ze zijn zich er simpelweg niet van bewust dat er een vergunning nodig is, maar door een zero tolerance beleid te voeren jegens hotels die piraterij bedrijven en door zeer pro-actief te zijn in het ontdekken en voorkomen van piraterij proberen we de hotelindustrie ervan te doordringen dat er een vergunning nodig is om CNN door te geven."

Dit is de tweede keer in de afgelopen jaren dat CNN juridische actie heeft ondernomen tegen een hotel groep. Hoewel met Hilton buiten de rechtszaal een schikking is getroffen, is dit met een accoordvonnis door de Belgische rechter bekrachtigd, waardoor er volgens CNN een belangrijke precedentwerking vanuit gaat.

Hoewel de internationale nieuwszender ongecodeerd wordt doorgegeven via de satelliet is dit nog geen vrijbrief voor hotels om CNN door te geven naar de hotelkamers zonder de daarvoor benodigde vergunning.

In de afgelopen twee jaar hebben CNN vertegenwoordigers ongeveer 1.000 hotels bezocht in Europa en het Midden-Oosten. Vervolgens is met meer dan 600 hotels in 40 landen juridische correspondentie aangegaan over inbreuk op de auteursrechten van CNN.

"In een concurrerende omgeving als die van de hotelindustrie kan het aanbod van internationale nieuwszenders onderdeel uitmaken van promotionele activiteiten gericht op zakelijke reizigers. Door een actief 'opsporingsbeleid' van CNN worden de hotels die wel betalen voor het uitzenden van CNN beschermd tegen oneerlijke concurrentie van hotels die dit niet doen," legt Lawrie uit.

Hotels die een vergunning hebben van CNN maken deel uit van het CNN Partner Hotels netwerk en hebben toegang tot een reeks van extra's die de waarde van CNN voor hun hotel vergroot. Dit betreft onder andere listing op de CNN website waardoor webverkeer naar de hotels ontstaat en mogelijkheden voor advertenties op TV, in CNN Traveller magazine en promotie van speciale deals op CNN.com.


---
Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht