VERENIGING VNO-NCW

Politiek en sector: toerisme en recreatie hoger op agenda

Politiek en sector plaatsen toerisme en recreatie hoger op de agenda

DEN HAAG, 13 JUNI - Toerisme en recreatie moeten gezien het groeiende belang van deze sector voor de economie hoger op de politieke agenda. Dat was de algemene opvatting tijdens een bijeenkomst van Tweede-Kamerleden van CDA, VVD, PvdA en SP, ministeries van EZ, LNV, VROM en OC&W en de toeristisch-recreatieve sector, waar het belang van toerisme en recreatie breed is onderstreept. Kamerlid mevrouw Schreijer van het CDA nam het initiatief om in september in de Tweede Kamer met de betrokken bewindslieden een breed overleg te voeren over de toekomst en de groeikansen van de sector.

Tijdens de door het Platform Toeristisch-recreatief Ondernemen (PTO) van ondernemingsorganisatie VNO-NCW georganiseerde bijeenkomst is het grote belang van de sector nadrukkelijk aan de orde gekomen. Voorop stond hoe de verdere groeikansen van deze sector konden worden benut, juist in moeilijke economische tijden. Onderwerpen als promotie en marketing, relatie inkomend, uitgaand en binnenlands toerisme, en samenhang in beleid kwamen aan de orde.

Voorzitter René Klawer van het PTO VNO-NCW: 'Een betere samenwerking tussen en binnen de betrokken ministeries, tussen de Tweede-Kamerfracties en binnen de sector zijn een belangrijke voorwaarde voor verdere groei van de sector.' Er was een luide oproep om niet in oude concepten te denken. 'We moeten het traditionele onderscheid tussen inkomend, uitgaand en binnenlands toerisme loslaten, en benaderen als één geheel.'

De sector toerisme en recreatie is wereldwijd een belangrijke industrie. Dat belang zal alleen maar toenemen. In Nederland is de totale vrijetijdsindustrie goed voor 337.000 banen, 27 miljard euro omzet en 5% van het BNP. Ruim 20% van het besteedbaar inkomen wordt in Nederland uitgegeven aan vrije tijd.

Het Platform Toeristisch-recreatief Ondernemen van VNO-NCW behartigt de belangen van de toeristisch-recreatieve sector. Deelnemers zijn: Koninklijk Horeca Nederland, HISWA Vereniging, ANVR, RAI-Vereniging, KNV, Club van 11, LTO-Nederland, TRN, en ANWB.

Voor nadere inlichtingen:
PTO VNO-NCW, Fries Heinis 06 52 454 942.

13 jun 03 13:46