RUIMTELIJK PLANBUREAU

Ruimtelijk Planbureau: Deltificatie biedt meer zee, meer kust

Den Haag, 13 juni 2003, persbericht nummer 4/2003

Na decennia van kustlijnverkorting moet de Hollandse kust weer worden verlengd. Alleen op die manier kan de druk op de kust afnemen. Druk die voortkomt uit bevolkingstoename, economische groei en toenemende mobiliteit maar ook uit de stijgende zeespiegel. De huidige gefixeerde delta doet geen recht meer aan de dynamiek van de huidige turbulente en op belevenissen gerichte samenleving.

Dat is de belangrijkste conclusie in de studie Naar Zee! die het Ruimtelijk Planbureau vandaag presenteerde in Paviljoen De Witte te Scheveningen, op een steenworp afstand van de kust. De publicatie werd aangeboden aan staatssecretaris Schultz Van Haegen van Verkeer en Waterstaat.

In hun studie introduceren de leden van het Ontwerpatelier 2002 het begrip deltaficatie: het scheppen van ruimte voor de rivieren, het teruggeven van polders aan het water. Deltaficatie is het streven naar de delta die Nederland ooit was, niet uit nostalgie, maar uit klimatologische en maatschappelijke noodzaak. In drie beeldende verhalen laten de auteurs vervolgens zien hoe deltaficatie vorm zou kunnen krijgen. In Het Vrije Westen staat de zee centraal. De krachten van de zee bepalen de vorming van het nieuwe landschap: een wandelend eilandenrijk voor de kust. Holland op zijn langst toont een kustzone waar de zee en het land innig verstrengeld raken. Het Hoge Oosten, als laatste, begeeft zich naar het binnenland.

Met dit rapport kiezen de auteurs voor een nieuwe positie ten opzichte van de delta: veranderingsgezind denken, gericht op proefondervindelijk handelen. De zee was hierbij leidraad en inspirator. Doel is het publieke debat, vooral het debat over de nieuwe geografie van zee en kust, te stimuleren en te inspireren.

Naar Zee! Ontwerpen aan de kust, Bart Bomas, Luki Budiarto, Duzan Doepel, Dieke van Ewijk, Jan de Graaf; Wouter van der Heijde, Cleo Lenger, Arjan Nienhuis, Olga Trancikova (2003), Ruimtelijk Planbureau, Rotterdam: NAi Uitgevers. ISBN 90 5662 331 1. Prijs 22,50 euro. Te bestellen via de boekhandel of NAi Uitgevers, telefoon 010 2010 133


0-0-0

Voor een recensie-exemplaar (uitsluitend voor pers) of meer informatie: Ruimtelijk Planbureau, Bureau Communicatie, Ilse Heemskerk, telefoon 070 3490 746 of 0652 671626; heemskerk@rpb.nl.

13 jun 03 15:00