Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht 13 juni 2003

JAARLIJKS 300.000 WALVISSEN, DOLFIJENEN EN BRUINVISSEN DOOR BIJVANGST GEDOOD

Dagelijks worden duizende kilometers drijfnet over de oceaanbodem uitgezet waarin als gevolg van ongewenste bijvangst meer dan 800 walvissen, dolfijnen en bruinvissen de dood vinden. Dit blijkt uit onderzoek gedaan door twee wetenschappers tevens lid van de wetenschappelijke commissie van de Internationale Walvis Commissie (IWC). Bijvangst is de grootste bedreiging voor de walvisachtigen. Meth hun gezichtsvermogen en hun sonargeluiden zijn ze niet staat de drijfnetten waar te nemen en de netten zijn zo sterk dat de walvisachtigen er niet in slagen zichzelf hieruit te bevrijden.

Het Wereld Natuur Fonds hoopt dat de landen, die het internationale verdrag over de walvisvangst (IWC) onderschrijven, zich volgende week uit willen spreken voor een concreet actieplan om deze ongewenste bijvangsten te voorkomen. Want ondanks mooie intenties van de landen aangesloten bij de IWC, blijven daadwerkelijke maatregelen in veel landen uit. Nog ieder jaar stijgt het aantal walvissen, dolfijnen en bruinvissen dat sneuvelt omdat ze verstrikt raken in vissersnetten en met name drijfnetten. Het Wereld Natuur Fonds stelt zelf zo'n 75.000 euro beschikbaar voor een IWC-fonds om de bijvangsten terug te dringen, onder andere door verbeterde vismethoden en -materialen.

"De enorme bijvangst van jaarlijks 300.000 walvisachtigen leidt tot uitputting en verstoring van veel walvis-, dolfijn- en bruinvispopulaties. Als we hier niets tegen doen, dan zullen de komende decennia enkele walvissoorten verloren gaan", zo stelt dr. A. Read van de Amerikaanse Duke-universtiteit en mede-auteur van het rapport. "Daar waar maatregelen zijn genomen om bijvangsten te verminderen, is het sterftecijfer aanzienlijk gedaald. Dat bewijst dat het mogelijk is bijvangsten te verminderen met behoud van een levensvatbare visserij-industrie", aldus Read.

De toekomst van de walvisachtigen vraagt om meer dan alleen het terugdringen van bijvangsten. Het Wereld Natuur Fonds dringt ook aan op andere, meer algemene beschermingsmaatregelen tegen de bedreigingen voor walvissen, waaronder het tegengaan van de commerciële walvisvangst.


---
Bijlage: WWF position paper IWC 2003
Op aanvraag beschikbaar: samenvatting onderzoeksrapport; beeldmateriaal (betacam) van walvisachtigen, bijvangst, visserij

Het internationale Wereld Natuur Fonds (WWF) is met een delegatie aanwezig bij de IWC-conferentie in Berlijn van 13-20 juni 2003.