Provincie Zuid-Holland

Persbericht

13-06-2003
Samen Sociaalprijs groot succes

De provincie Zuid-Holland heeft in totaal 72.000 uitgereikt aan de beste sociale samenwerkingsprojecten in Zuid-Holland. Tijdens de finale van de Samen Sociaalprijs op 12 juni streden tien genomineerde projecten om de hoofdprijs. Het project Kijkdoos van PJ Partners en het project Begeleiding Marokkaanse delinquente jongeren van de Stichting Ummah Wahida wonnen ieder een geldbedrag van 25.000.

Met de Samen Sociaalprijs Zuid-Holland wil de provincie meer bekendheid geven aan het sociaal beleid en het uitwisselen van ervaringen stimuleren. Het provinciaal sociaal beleid is een gezamenlijk beleid van de provincie met de gemeenten en regionale partners uit Zuid-Holland.

De Winnaars
De Samen Sociaalprijs valt uiteen in de categorieën gerealiseerde projecten en nieuwe projecten. Tijdens de finale presenteerden in totaal tien genomineerden hun project aan een jury en het publiek. Voor beide categorieën was er een eerste prijs van 25.000 en een tweede prijs van 10.000.

Prijswinnaars categorie gerealiseerde projecten: 1e prijs: PJ Partners met het project Kijkdoos in Leiden 2e prijs: St. Vrijwilligerswerk Rotterdam met het project Lets Ruilwinkel Feijenoord

Prijswinnaars categorie nieuwe projecten:
1e prijs: St. Ummah Wahida uit Maassluis met het project Begeleiding Marokkaanse delinquente jongeren
2e prijs: Scala uit Rotterdam met het project Een veilig thuis

Als blijk van waardering en als stimulans beloonde de jury spontaan nog twee projecten met een stimuleringsprijs van 1.000. Het project Blauwe plekken van het jeugdtheaterschool Kopere Kees uit Poeldijk en het project Gekkie Bekkie van de Stichting Wenk uit Rotterdam vielen in de prijzen.

De finale wordt zaterdag 14 juni om 17.15 uur uitgezonden op RTV Rijnmond. Volgende week zendt RTV West de strijd om de prijs uit in de serie Samen Sociaal. In deze serie van zes afleveringen laten de genomineerden zien waarom hun project zo bijzonder is.

Korte beschrijving winnende projecten

Kijkdoos - PJ Partners
Het project geeft door middel van een theatervoorstelling dak- en thuislozen een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Doel is het publiek te informeren over de situatie van dak- en thuislozen. Dak- en thuislozen zijn niet alleen maar lastpakken, maar zijn ook gewone mensen die in een situatie terecht zijn gekomen waar iedereen in terecht kan komen.

Lets Ruilwinkel Feijenoord - Stichting Vrijwilligerswerk Doel van het project is het bestrijden van de gevolgen van armoede. Dit gebeurt door mensen met elkaar in contact te brengen en netwerkmogelijkheden te bieden door groepsactiviteiten te organiseren en hergebruik van goederen te bevorderen door een ruilsysteem.

Begeleiding Marokkaanse delinquente jongeren - Stichting Ummah Wahidah
Het project beoogt via strakke afspraken en programma's jonge Marokkanen na hun gevangenisstraf te begeleiden naar een beter bestaan. De jongeren worden begeleid zodat ze zelf een ander levenstraject kunnen kiezen.

Een veilig thuis - Scala
Dit project leert vrouwen vroegtijdig en op een laagdrempelig wijze hoe zij meer tegenstand kunnen bieden in relaties met partners die geweld plegen. De spiraal van geweld binnen het gezin en het sociaal isolement van deze groep vrouwen wordt doorbroken door het organiseren van bijeenkomsten op een neutrale en vrouwvriendelijke plaats in de wijk.

Blauwe Plekken - Jeugdtheaterschool Koperen Kees Het project maakt mishandeling en pesten bespreekbaar zodat het herkent, aangepakt en misschien voorkomen kan worden. Dit gebeurt aan de hand van de voorstelling Blauwe Plekken en een lesbrief over pesten en intimidatie. Met de kinderen, leerkrachten en ouders wordt het onderwerp nabesproken.

Gekkie Bekkie - Stichting WENK
Gekkie Bekkie stimuleert kinderen van 4 tot 12 jaar in positief gedrag. Dit gebeurt door middel van het opstellen van beloningsregels waarin wordt vastgelegd wat goed gedrag inhoudt, door het maken van zogenaamde 'Gekkie Bekkie-cards' en door het uiteindelijk belonen van goed gedrag.