KIT TROPENMUSEUM

Diefstal object collectie Tropenmuseum

Recent heeft het Tropenmuseum een Javaanse kris (rituele dolk) uit de eigen collectie als vermist moeten aangeven. Het object was in bruikleen gegeven en werd uit haar tijdelijke onderkomen ontvreemd.

Het Tropenmuseum heeft een zeer oude en uitgebreide collectie krissen, waartoe enkele topstukken behoren.
De ontvreemde kris dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw. Deze rituele dolk heeft een rechte kling, met twee korte symmetrische bloedgleuven en een verhoogde middenribbe die reikt tot aan de punt. Het ijzer vertoont een golvend damast. De voorzijde van de kling is voorzien van een gekroonde kop van een draakslang, waarvan de kin op een lotusblad rust. De kopse kant van de kling heeft gouden ornamenten. De houten schede heeft een geelkoperen overschede met gedreven pauwmotieven en is bezet met stenen. Herkomst: Yogyakarta, Midden-Java.

De kris stond tentoongesteld in Kasteel Groeneveld in Baarn. Hier is ze - volgens de reconstructie - tijdens de reguliere openingstijden uit een afgesloten vitrine ontvreemd. De diefstal vond plaats tussen dinsdag 6 mei en zondag 11 mei jl. Alles wijst op een professionele diefstal waarbij de vitrine na afloop weer netjes is dichtgemaakt.