Novib

Toeleveranciers van Douwe Egberts in Kenia en Brazilië schenden internationale arbeidsrechten

Producenten waar Douwe Egberts (onderdeel van het Amerikaanse Sara Lee) koffie afneemt, houden zich vaak niet aan de supplier selection guidelines, waarin het bedrijf aangeeft aan welke sociale normen haar toeleveranciers zouden moeten voldoen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Koffiecoalitie in Kenia en Brazilië is uitgevoerd.

De omstandigheden op koffieplantages zijn bovendien in strijd met de internationale arbeidsrechten, zoals vastgelegd door de ILO. De Koffiecoalitie bood op 14 april 2003 haar campagnemanifest aan de directie van DE Nederland aan en riep het bedrijf op om in zijn jubileumjaar werk te maken van een goede gedragscode.

De onderzoekers deden onderzoek op plantages waar o.a. koffie voor Douwe Egberts geproduceerd wordt. George Mwamodo, die het onderzoek in Kenia leidde, gaf vanochtend bij het bezoek aan Douwe Egberts een overzicht van de onderzoeksresultaten. Hij omschreef de omstandigheden op de bezochte plantages in Kenia als 'onmenselijk' (zie onderstaande link). Ook in Brazilië is de situatie op plantages slecht.

Het onderzoek in Kenia en in Brazilië toont duidelijk aan dat de situatie op de bezochte plantages in strijd is met de internationale arbeidsrechten, zoals vastgelegd in de conventies van de International Labour Organization (ILO) en met de OESO-richtlijnen voor bedrijven, die onderschreven worden door de Nederlandse overheid. In de suppliers selection guidelines van Douwe Egberts zijn niet alle internationale arbeidsrechten opgenomen, bovendien ontbreekt controle op naleving van de bedrijfscode. Uit het onderzoek blijkt dus dat de bedrijfsrichtlijnen van Sara Lee/Douwe Egberts door de plantage-eigenaren in Kenia en Brazilië bovendien niet worden nageleefd, en het bedrijf onderneemt geen pogingen om daar iets aan te veranderen.

Het onderzoek onderbouwt de stelling van de Koffiecoalitie: DE is jarig, toch is het geen feest!

De Koffiecoalitie riep DE daarom vanochtend op om in haar jubileumjaar:

* op korte termijn werk te maken van het opstellen van of het aansluiten bij een goede gedragscode, waarin alle internationaal aanvaarde basisnormen zijn opgenomen, die ook uitvoeringsprincipes bevat en die extern gecontroleerd wordt.

* om haar toeleveranciers de ruimte te geven om de investeringen die de code van hen vraagt te doen, bijvoorbeeld door het aangaan van langetermijncontracten en het betalen van een goede prijs. Een fatsoenlijke prijs is volgens de Koffiecoalitie een prijs waarin de milieu- en sociale kosten die een producent maakt zijn doorberekend.

* in gesprek te gaan met stakeholders uit koffieproducerende landen over verbeteringen in de arbeidsomstandigheden van koffiearbeiders.

Klik hier voor het persbericht waarin DE reageerd op deze oproep.

De Koffiecoalitie hoopt op een constructieve dialoog met de directie van Douwe Egberts Nederland over de manier waarop het bedrijf invulling kan geven aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Bron: Koffiecoalitie, 14 april 2003

Gerelateerde artikelen:

* It?s Time to Make Trade Fair

* Samenvatting van het onderzoek in Kenia en Brazilië
* Douwe Egberts: eigen gedragscode basis voor verbetering arbeidsomstandigheden in oorspronglanden

* Reactie op persbericht DE

Links:

* Koffiecoalitie

Logo Koffiecoalitie (Koffiecoalitie)

Handje vol koffiebonen (Burkina Faso, FAO R. Faidutti)

DE is jarig, toch is het geen feest (Koffiecoalitie)