Gemeente Den Haag

2003-06-11: Vernieuwing dynamische busstrook Willem Witsenplein


---

Vanaf 14 juni wordt de verbeterde dynamische busstrook bij het Willem Witsenplein ingebruik genomen. Het gaat om uitbreiding van de dynamische buslichtjes en enkele technische aanpassingen.

De dynamische busstrook houdt in dat bij grote verkeersdrukte deze rijstrook wordt vrijgehouden voor bussen. In het wegdek gaan dan lichtjes branden die voor de aankomende automobilisten als het woord BUS zichtbaar worden. De rijstrook krijgt dan de status van bustrook. Op dat moment mogen de autos niet meer op deze rijstrook rijden wat ook door informatieborden wordt aangegeven. Als het systeem is ingeschakeld mogen dus alleen bussen (lijndiensten en touringcars) en hulpdiensten gebruik maken van de dynamische busstrook.

Innovatief proefproject
Het is een innovatieve verkeerstoepassing, die nog nergens in Nederland in deze vorm is toegepast. De dynamische busstrook bij het Willem Witsenplein is ook nog een proefproject. De evaluatie ervan wordt nog in de komende zomer gehouden. Als deze positief is, wordt in 2004 de eerste fase aangelegd van een definitieve busstrook op het deel van de Van Alkemadelaan tussen de Waalsdorperweg en Stevinstraat. Voor de evaluatie van het proefproject kunnen de automobilisten hun ervaringen en reacties via de internetsite www.denhaag.nl. kenbaar maken.

Tijdens grote verkeersdrukte

Het is een verkeersregel die wordt toegepast tijdens grote verkeersdrukte richting Scheveningen. Dit is meestal tijdens warme stranddagen of wanneer grote evenementen in Scheveningen worden gehouden (b.v. het Vuurwerkfestival).
Het voorkomt opstoppingen en vertragingen in het busverkeer zonder dat meteen voor altijd een rijstrook voor autos vervalt. Bovendien wordt op die dagen de overstap bevorderd van auto naar het openbaar vervoer.