FNV


---
Uit: FNV Nieuwsagenda, 15 juni 2003

---

FNV stuurt brandbrief naar Balkenende over Europese Conventie

'Zeer verontrust' is de FNV over het ontbreken van een aantal rechten in de concepttekst van de Conventie, deel 1. Vice-voorzitter Kitty Roozemond stuurde afgelopen vrijdag een brandbrief naar premier Balkenende, waarin ze hem dringend oproept drie ontwerpartikelen aan te passen. Vrijdag en zaterdag vergaderen de staatshoofden in Thessaloniki over de ontwerpconventie van de Europese Unie.

De sociale partners in Europa hebben sinds het Verdrag van Maastricht de mogelijkheid onderling overeenkomsten te sluiten, die nadien wettelijk bindend kunnen worden verklaard door de Europese instellingen. Dit is ook al drie keer gebeurd over de onderwerpen ouderschapsverlof, deeltijdarbeid en arbeidscontracten voor bepaalde duur. In de ontwerpwettekst is hierover niets terug te vinden. "Dit is één van de pijlers van onze participerende democratie", zegt Roozemond, "en wij hechten hier ontzettend aan. Het is tekenend voor het onbenul van dit soort types als Giscard d'Estaing dat ze het vergeten op te schrijven."

Tweede punt is dat de kerken en andere religieuze organisaties wel genoemd worden om een reguliere dialoog mee te voeren, maar de sociale partners niet. "Dat kan toch niet", reageert Roozemond. "Het gaat met de kerken niet over wetgeving, met ons wel."

Het derde punt van kritiek behelst het ontbreken van de erkenning van de manier van werken, zoals die in de Europese Unie gangbaar is. Dit wordt 'de open methode van coördinatie' genoemd. Lidstaten spreken met elkaar bepaalde doelen af en maken voor zichzelf elk jaar actieplannen om dat doel te bereiken. Ze komen jaarlijks bij elkaar om te evalueren en successen uit te wisselen. "Kort gezegd komt het erop neer dat de lidstaten elkaar opjutten en van elkaar leren", licht Roozemond toe. "Als we dit niet vastleggen in de grondwet, kunnen we dit gemakkelijk kwijtraken. Vooral op het terrein van sociaal beleid is deze werkwijze heel effectief." De FNV vraagt Balkenende ervoor te zorgen dat die drie artikelen deze week
vastgelegd worden in de Conventie.


---
Opmerkingen? Mail ons! e-magazine@fnv.nl

FNV SITE:
http://62.212.70.26/click2?lid=11304&m=7Ej&s=3Xos
ABONNEREN:
http://62.212.70.26/click2?lid=11305&m=7Ej&s=3Xos

ADVERTEREN:
http://62.212.70.26/click2?lid=11307&m=7Ej&s=3Xos
FAQ:
http://62.212.70.26/click2?lid=11308&m=7Ej&s=3Xos

---
(c) 2003 FNV Magazine Nieuwsbrief