Ministerie van Defensie

---
foto: De luchtmobiele demonstratie gooit hoge ogen bij het publiek (Peter Wiezoreck)

Landmacht scoort met open dagen

15-06-2003

De landelijke open dagen van de Koninklijke Landmacht op zaterdag 14 en zondag 15 juni zijn een groot succes. Vele duizenden Nederlanders vergapen zich in Havelte aan het uitgestalde materieel en genieten van de imposante demonstraties van 11 Air Manoeuvre Brigade en 22 Tankbataljon. Ook de andere krijgsmachtdelen, met name de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee, zijn tijdens dit zonnige weekend vertegenwoordigd op de Johannes Postkazerne.

Onbetwist hoogtepunt van de landelijke open dagen KL is het optreden van 11 Air Manoeuvre Brigade. Ondersteund door een vloot Apaches, Chinooks en Cougars van de Tactsiche Helikoptergroep Koninklijke Luchtmacht laten de mannen van 11 Tijger Compagnie Garde Grenadiers en Jagers voor een overvolle tribune zien hoe een luchtmobiele operatie in zijn werk gaat. Tijdens de landing van de hoofdmacht worden er zelfs 120 mm mortieren, Luchtmobiele voertuigen en Mercedes Benzen ingevlogen. Bovendien kan het publiek nog getuige zijn van incidenten zoals die zich tijdens vredesmissie wel eens voordoen. Zo rijden bijvoorbeeld twee lieden in een witte Volvo op de troepen in, die hen tot staan brengen door middel van schoten in de banden, waarna ze worden ingerekend en per Cougar afgevoerd.

Behalve wervelende demonstraties bieden de open dagen natuurlijk meer. Waaronder een aantrekkelijke static show, waarbij vooral de Leopard IIs van 22 Tankbataljon zich in grote aandacht mogen verheugen. Maar ook de helikopters van de luchtmacht doen het goed. En dan is er uiteraard de traditionele erwtensoep, die ondanks het warme weer met honderden liters over de toonbank gaat. Een vertrouwd element in een vernieuwde opzet.
foto: Camoufleren ligt dicht bij schminken (Peter Wiezoreck)