Korps: Friesland, plaats: Fryslân 15-06-2003
Politieberichten van 14/6 (13.00 uur) t/m/ 15/6 (13.00 uur)

Franeker/Buitenpost: rijbewijs ingevorderd na te hard rijden Zaterdag omstreeks 20.10 uur is van een 46-jarige motorrijder uit Leeuwarden het rijbewijs ingevorderd. De man reed met een snelheid van meer dan 180 km/h over de autosnelweg A31. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij mag zich voor de rechter verantwoorden. Een 39-jarige man uit Buitenpost raakte zijn rijbewijs kwijt nadat hij 140 km/h had gereden op de Bruggelaan. Daar is 80 km/h toegestaan. Hij reed met een personenauto. Ook deze bestuurder mag zich voor de rechter verantwoorden.

Oosterwolde: woninginbraak
Zaterdag is tussen 12.45 en 18.15 uur ingebroken in een flatwoning aan de Kuipenstreek. Men kwam binnen door het slot van de voordeur te vernielen. De woning werd doorzocht. De aangeefster, een 54-jarige vrouw, wist nog niet wat er gestolen is. In ieder geval zijn er contant geld en sieraden weg. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Heerenveen: winkeldiefstal met bedreiging
Zaterdag omstreeks 18.00 uur werd een winkeldiefstal gemeld in een winkel aan het Burgemeester Kuperusplein. De verdachte, een 25-jarige man uit Heerenveen, was gevlucht. Nadat hij door het personeel was aangesproken op het stelen van een fles drank had hij een mes getrokken. Eerder die dag had hij al een pakje sigaretten gestolen in dezelfde winkel. De verdachte werd bij een zoekslag in de omgeving en bij zijn woning niet meer aangetroffen. De verdachte werd s nacht omstreeks 01.15 uur aangetroffen op Achter De Kerk in Heerenveen. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdag tussen 15.00 en 16.30 uur is ingebroken in een woning aan de Corellistraat. Tijdens afwezigheid van de bewoners wist de dader(s) binnen te komen door via een slaapkamerraam binnen te sluipen. Een computer, twee fotocameras en een gsm werden gestolen. De 54-jarige bewoner deed aangifte.

Oosterwolde: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 15.40 uur vond op de Venekoterweg een aanrijding plaats tussen een auto en een fiets. De fietser, een vrouw uit Elsloo (geen leeftijd bekend) reed over het fietspad vanuit het centrum. Juist op het moment dat ze de weg over wilde steken, passeerde de auto, bestuurd door een 30-jarige vrouw uit Oosterwolde. Mogelijk had de fietsster haar niet aan zien komen. Een aanrijding was het gevolg. De fietsster is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Wolvega: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 15.10 uur vond in een winkel aan de Hoofdstraat Oost een winkeldiefstal plaats. Twee mannen hadden rookwaren gestolen en waren op de fiets weggereden. Een getuige, een 38-jarige inwoner van De Blesse, was de twee mannen gevolgd en had ze klem kunnen rijden op de Grindweg. Een van de twee verdachten wist op de fiets te ontkomen. In de fietstas van de andere verdachte trof de getuige de gestolen rookwaar, shag en filterhulzen, aan. Hij hield de man vast in afwachting van de reeds gealarmeerde politie. De verdachte wist zich echter los te trekken en te vluchten, met achterlating van zijn fiets. Een onderzoek in de omgeving leverde niets op. De politie stelt een nader onderzoek in naar de identiteit van de verdachten.

Beetgumermolen: auto te water
Zondag omstreeks 07.35 uur werd gemeld dat er een auto te water was gegaan langs de Dyksterhuzen. Ter plaatse werd geen bestuurder meer aangetroffen. Kort daarop werd op de Tichelersdyk in Berlikum een 20-jarige man uit Berlikum aangetroffen. Hij verklaarde de bestuurder van de auto te zijn geweest. Hij bleek geen rijbewijs te hebben, de auto was niet verzekerd en niet APK gekeurd. Hij werd aangehouden. Tegen deze verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Appelscha: inbraak horecabedrijf
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een horecabedrijf aan de Vaart Noordzijde. Men kwam binnen door het slot te forceren van een zijdeur. Er is in ieder geval drank gestolen, misschien meer. Er moet nog aangifte gedaan worden. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Joure: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 05.30 uur vond op het verkeersplein Joure (rijksweg A7) een eenzijdig ongeval plaats. Een 20-jarige man uit Lelystad reed met zijn personenauto vanuit de richting Heerenveen op het verkeersplein rechtdoor. Hij kwam op de zijkant in het middengedeelte tot stilstand. Tijdens het ongeval was er mist met een zicht van minder dan 50 m. De bestuurder klaagde over pijn aan zijn rug en is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Marrum: gewond na val in feesttent
Een 23-jarige man uit Blija is zondagochtend omstreeks 02.30 uur gewond geraakt, na een val in de feesttent aan de Lage Herenweg. Hij was onder invloed van alcohol via een paal omhoog geklommen en slingerde vervolgens aan een dwarsbalk. Hij viel naar beneden en bleef gewond liggen. Hij is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het MCL-zuid.

Aldtsjerk: diefstal personenauto
In de nacht van zaterdag op zondag is vanaf het parkeerterrein aan het Eysingapad een personenauto gestolen. Het betreft een rode VW Polo Coupe, kenteken XV-06-LD. De aangever, een 42-jarige vrouw uit Aldtsjerk, had de auto afgesloten.

Dokkum: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 23.20 uur vond op de Halvemaanspoort een aanrijding plaats tussen een snorfiets en een personenauto. De snorfietser, een 83-jarige man uit Dokkum, kwam vanaf de fietsbrug en reed de rijbaan van de Halvemaanspoort op juist toen daar een personenauto passeerde, die vanaf de Harddraversdijk kwam. De auto werd bestuurd door een 23-jarige man uit Triemen. De snorfietser is met enkele hoofdwonden overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Heerenveen: spoor van vernielingen
Zondagochtend rond 02.00 uur werd een spoor van vernielingen ontdekt in de Van Goghlaan en omringende straten. Er werden onder andere planten, een vogelhuisje, een verkeersbord en een tuinhek vernield. Een getuige had twee jonge mannen vernielingen in een tuin zien plegen. De omgeving werd naar de twee knapen afgezocht, maar ze werden helaas niet meer gevonden. Er zijn nog geen aangiftes.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Zondag omstreeks 02.10 uur is ingebroken in een kantoor aan de Schrans. Men kwam binnen door een ruit te vernielen, waardoor een raam geopend kon worden. Uit het kantoor is in ieder geval een computer gestolen. Namens het bedrijf deed een 25-jarige vrouw uit Leeuwarden aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Sneek: bedreiging
Zondag om 00.05 uur is in een horecabedrijf aan de Markstraat een 32-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Hij had kort daarvoor een personeelslid, een 45-jarige man uit Sneek, bedreigd en aangevallen. Daarbij was ook een hoeveelheid glazen vernield. De beweegreden van de verdachte, hij was behoorlijk onder invloed, is niet bekend. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Balk: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 22.00 uur vond op de kruising Sudergoawei en Sminkewei een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 26-jarige vrouw uit Oudemirdum reed vanaf de Sminkewei de Sudergoawei op. Vanuit de richting Balk naderde op dat moment een 40-jarige man uit Workum. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de laatste auto tegen een paal tot stilstand kwam. De passagiere van de man uit Workum, een 29-jarige vrouw uit Workum, raakte gewond. Met klachten over pijn aan been, arm en buik is ze overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Oosterwolde: openlijke geweldpleging
Zaterdag omstreeks 03.45 uur zijn door vier jongemannen twee ruiten vernield. Eerst werd met een baksteen een ruit van het politiebureau aan de Groote Singel vernield. Hierop liepen de vier door naar het Schapekamp en gooiden daar met een baksteen de voorruit van een woning in. De bewoner, een 46-jarige man, wist twee van de vier te pakken. In de daarop volgende vechtpartij kon hij ze niet houden en wisten de twee te vluchten. De bewoner kreeg een aantal vuistslagen en schoppen in zijn gezicht en tegen zijn lichaam. Hij moest zich onder doktersbehandeling stellen. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de verdachten.

Leeuwarden: bedreiging en vernieling
Zondag omstreeks 00.30 uur is een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden nadat hij trammelant had veroorzaakt bij een woning aan de Van Loonstraat. De man was s avonds onuitgenodigd op een feestje bij deze woning verschenen. Hij had een mes bij zich, dat van hem was afgepakt. Door enkele gasten werd hij daarna naar huis gebracht. Kort daarop was hij teruggekomen, sloeg en/of schopte tegen de schutting en riep de nodige bedreigingen. Vervolgens liep hij naar de voorzijde van de woning. Daar hoorden de getuigen even later een harde klap en glasgerinkel. Het bleek dat ruiten waren kapot geslagen. De verdachte werd door de politie in zijn woning aangehouden; hij had zich verstopt in een kast. Toen de verdachte in de politieauto werd geplaatst, ontstond een klein opstootje. Een aantal gasten van het feestje wilde verhaal halen op de verdachte. Door de inzet van enkele politiemensen en een politiehond kon voorkomen worden dat het verder uit de hand liep. Door de bewoonster, een 34-jarige vrouw, werd aangifte gedaan. Het mes is in beslag genomen en de verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Alcohol in het verkeer
Tegen de volgende bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd, plaats, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en eventuele bijzonderheden):

Zaterdag 21.55 uur, Hoofdweg Terschelling-West, 51-jarige bestuurder van een personenauto uit Formerum, 500 ug/l, 5 uren

Zondag 00.35 uur, Waagstraat Dokkum, 26-jarige bestuurder van een personenauto uit Dokkum, 400 ug/l, 3 uren

Zondag 01.15 uur, Jeltingalaan Buitenpost, 19-jarige man uit Westergeest, 395 ug/l, 3 uren

Zondag 01.30 uur, Hegedyk Marssum, 32-jarige bestuurder van een bromfiets uit Amsterdam, 435 ug/l, 4 uren

Zondag 01.40 uur, Thijs Smitweg Landerum, 27-jarige bestuurder van een bromfiets uit Leiden, 390 ug/l, 3 uren

Zondag 03.10 uur, Gebroeders Wierdastraat Leeuwarden, 31-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 395 ug/l, 3 uren

Zondag 04.20 uur, Kadijk Lemmer, 19-jarige bestuurder van een bromfiets, 370 ug/l, 3 uren

Zondag 05.30 uur, Koornbeursweg Heerenveen, 54-jarige bestuurder van een personenauto uit Heerenveen, 290 ug/l, 2 uren.

Bureau Communicatie 058 880 8272