Politie Zeeland



Z-4077-2003 POLITIE DOET BEROEP OP GETUIGEN IN MOORD TERNEUZEN


De politie doet een beroep op getuigen om de moord op de 56-jarige in Suriname geboren John Andro Wijngaarde op te kunnen lossen. Het slachtoffer, bijgenaamd "Zwarte John", werd op 16 mei jl. gevonden in een loods aan de Stationsweg in Terneuzen. Het slachtoffer, dat door geweld om leven is gebracht, had geen vaste woonplaats, maar verbleef al jaren in Terneuzen.
Het slachtoffer hield zich vooral op in kringen van daklozen en drugsgebruikers en was voorzitter van de Stichting Steunfonds Drugsverslaafden en Daklozen in Terneuzen. Ook had hij contacten met prostituees aan de Keileweg in Rotterdam en in Den Haag.

John was op het moment dat hij dood werd aangetroffen gekleed in een zwart lederen "Nickelson" jack met daaronder een blauw T-shirt met drie Adidasstrepen, een donkerblauwe spijkerbroek en lichtbruine hoge schoenen.
Hij had een tenger postuur, was 1.82 meter lang, kort zwart kroeshaar en hij lispelde.

In de loods is naast het slachtoffer een sieraad (ketting) gevonden waar de politie momenteel de herkomst nog van onderzoekt. Verder zijn er voor het onderzoeksteam weinig aanknopingspunten.
Uit onderzoek is gebleken dat John een aantal weken in de loods heeft gelegen voordat hij werd gevonden. Het slachtoffer had echter de gewoonte om rond de 10-e van elke maand het geld van zijn uitkering direct op te nemen aan de balie bij de Rabobank in Terneuzen. Hij deed dit voor de laatste keer op 10 januari 2003. In februari, maart, april en mei is hij daar niet meer geweest en is er geen geld meer van zijn rekening opgenomen. Ook is hij sinds die datum niet meer verschenen bij de dag- en nacht opvang van het Leger des Heils in Terneuzen en bij de methadonverstrekking.
Na 10 januari 2003 is er tot op heden niemand die John heeft gezien of gesproken.
De politie roept mensen op die John Wijngaarde, alias "Zwarte John" na 10 januari 2003 nog hebben gezien of gesproken en weten waar hij die maanden heeft verbleven contact op te nemen met politie Zeeland, telefoon 0118-432173.
Het AVRO programma 'opsporing verzocht' besteedt maandag 16 juni 2003 in haar uitzending ook uitgebreid aandacht aan deze zaak.

De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van E 20.000,= voor de gouden tip die leidt tot de oplossing van dit misdrijf.

Als e-mail bijlage is verkrijgbaar een goed gelijkende foto van John Andro Wijngaarde.