Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond

Ontknoping Eredivisie tennis

Habo DaCosta/TC Groenekan prolongeert landstitel

Habo DaCosta/TC Groenekan heeft zondag op het eigen sportcomplex in Groenekan de finale van de competitie in de Eredivisie gewonnen van Intervaluta Hilverheide. De thuisclub zegevierde met 4-2 en prolongeerde daarmee de landstitel.

Intervaluta Hilverheide deed het op de afsluitende dag van de competitie opnieuw zonder Martin Verkerk. De finalist van Roland Garros voelde zich nog vermoeid en in overleg met coach Jeroen van den Heuvel en sponsor René van den Berg kreeg Verkerk vrijaf. Daarmee bleef het Eredivisie-optreden van het nieuwe Nederlandse tennisfenomeen beperkt tot één wedstrijd. Afgelopen donderdag kwam Verkerk in actie in het herendubbel tijdens de competitiewedstrijd tegen Habo DaCosta/TC Groenekan. Samen met John van Lottum verloor hij toen door opgave in de tweede set van Rogier Wassen en Paul Baccanello.

De finale van de play-offs werd een echte thriller die pas op het allerlaatste moment werd beslist in het voordeel van Habo DaCosta/TC Groenekan. Na vijf van de zes partijen was de stand 3-2 in het voordeel van de thuisclub en de uitslagen waren zodanig dat vaststond dat de winnaar van het herendubbel de titel in de wacht zou slepen.

Paul Baccanello en Rogier Wassen van Habo DaCosta/TC Groenekan en John van Lottum en Peter Wessels van Intervaluta Hilverheide boeiden het talrijke publiek tot de laatste slagenwisseling. De beslissing moest vallen in de tiebreak van de derde set en uiteindelijke waren het Baccanello en Wassen die op de beslissende momenten hun zenuwen net iets beter in bedwang hadden: 6-3, 1-6, 7-6 (7-3).

De finaledag van de Eredivisie was begonnen met twee enkelspelen die razendsnel waren beslist. Rogier Wassen verloor tegen de verwachting in met duidelijke cijfers van Fred Hemmes: 2-6, 3-6. Dezelfde Wassen was tot zondag nog ongeslagen in de enkelspelen en had tijdens de reguliere competitiewedstrijd tegen Intervaluta Hilverheide nog van Hemmes gewonnen.

Op de andere baan werd de stand direct gelijk getrokken door Maria Sanchez Lorenzo. Miriam Oremans van Intervaluta Hilverheide probeerde het wel, maar de Spaanse, die pas vorig weekeinde haar opwachting maakte in Groenekan, bleek haar draai op het hardcourt van Habo DaCosta/TC Groenekan te hebben gevonden: 6-4, 6-2.

De enkelspelen daarna leverden meer vuurwerk op. Na een vrij snel verloren eerste set verweerde Kristie Boogert van Intervaluta Hilverheide zich tot het uiterste tegen Ludmilla Cervanova. De tweede set eiste Boogert voor zich op waarna ook in de beslissende derde set de strijd vrijwel gelijk opging. Uiteindelijk maakte Cervanova, maandag tijdens de eerste ronde van het toernooi in Rosmalen tegenstandster van Michaela Krajicek, haar hogere klassering op de wereldranglijst waar: 6-2, 4-6, 6-4.

Het publiek verplaatste zich vervolgens naar baan 1 waar Paul Baccanello van Habo DaCosta/TC Groenekan in een felle strijd was gewikkeld met John van Lottum. In de tiebreak pakte Van Lottum de eerste set, maar Baccannello toonde zich nauwelijks aangedaan. Zelfs de traditionele tirades van Van Lottum richting de scheidsrechter onderging hij gelaten. De tweede set trok Baccanello naar zich toe en in de derde set behield hij met succes het initiatief: 6-7, 6-4, 6-4.

Daarmee leidde Habo DaCosta/TC Groenekan met 3-1 in de wedstrijd en moesten de dubbels de beslissing brengen. Miriam Oremans en Kristie Boogert, het zilveren duo van de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, brachten binnen de kortste keren de spanning terug door Maria Sanchez Lorenzo en Paula Garcia van de baan te vegen: 6-1, 6-2.

Als gevolg van die uitslag had Intervaluta Hilverheide door winst in het afsluitende herendubbel de stand gelijk kunnen trekken, en op basis van het aantal gewonnen sets zou het kampioenschap dan bij de Hilversumse ploeg terecht zijn gekomen. Aan dat scenario wensten Paul Baccanello en Rogier Wassen evenwel niet mee te werken, zodat teammanager Kees Overvest van Habo DaCosta/TC Groenekan aan het begin van de avond voor de tweede achtereenvolgende keer de kampioensbeker in ontvangst mocht nemen.

Voor meer informatie www.knltb.nl/eredivisie

Eredivisie tennis, play-offs, uitslagen finale:

Habo DaCosta/TC Groenekan-Intervaluta Hilverheide 4-2
Sanchez Lorenzo (Spa)-Oremans 6-4, 6-2
Cervanova (Slo)-Boogert 6-2, 4-6, 6-4
Baccanello (Aus)-Van Lottum 6-7, 6-4, 6-4
Wassen-Hemmes 2-6, 3-6
Garcia/Cervanova-Oremans/Boogert 1-6, 2-6
Baccanello/Wassen-Van Lottum/Wessels 6-3, 1-6, 7-6


---
Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond
Postbus 107
1200 AC Hilversum
Tel: 035-6264100 Fax: 035-6240760
E-mail: knltb@knltb.nl
Homepage: www.knltb.nl