VERGOUW CONSULTING

1e Nederlandse luchtgitaar kampioenschap van start

Eind mei gaan de voorronden van start van de 1e Dutch Air Guitar Championships. De Finale van dit eerste officiële Nederlandse Luchtgitaar Kampioenschap zal, als onderdeel van het Holland Festival, op 15 juni 2003 plaatsvinden in Paradiso Amsterdam. Het luchtgitaar kampioenschap is onderdeel van een inmiddels wereldwijd fenomeen, dat van Australië tot Finland wordt georganiseerd. Luchtgitaar spelen: iedereen kan het, velen doen het en iedereen kan er een ster in zijn. Inschrijving voor een van de voorronden is mogelijk op de website www.luchtgitaar.nl. De première voor Nederland is een initiatief van Funsultancy(r).

In 1996 begonnen als onderdeel van het Oulu Music and Video Festival in Finland, is het World Air Guitar Championship inmiddels uitgegroeid tot een begrip in heel de wereld. De finales van het kampioenschap vinden nog steeds plaats in Finland, maar voorronden worden inmiddels georganiseerd in onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk en dit jaar voor het eerst in Amerika en Nederland. Bezoekersaantallen lopen op tot vele duizenden en het aantal deelnemers kan oplopen tot enkele honderden. De winnaar van de nu georganiseerde officiële Nederlandse competitie verkrijgt als enige Nederlander het recht deel te nemen aan de finaleronde in Oulu, Finland en wint de reis- en verblijfskosten om dit mogelijk te maken.

Air Guitar spelen is voor liefhebbers van Pop en Rock muziek in alle toonaarden een geliefde bezigheid. Wie heeft niet ooit een beroemde gitarist als Jimi Hendrix, Jimmy Page of Eric Clapton in de lucht nagespeeld? Of solos van bands als Deep Purple, Metallica of Golden Earring? Ook de huidige golf van gitaarbands, met voorlopers als The Strokes en The Datsuns, leidt tot hernieuwde aandacht voor het luchtgitaarspel. Iedereen kan er een ster in zijn. Nu bestaat voor een ieder de mogelijkheid om de individuele luchtgitaarkunsten voor groot publiek te vertonen in diverse zalen in Nederland. Zo worden voorronden georganiseerd in De Lantaarn te Hellendoorn (25 mei) en in
013 te Tilburg (1 juni). Op korte termijn worden nog andere data en locaties toegevoegd.

De wereldkampioenschappen van vorig jaar haalden de wereldpers, onder meer bij CNN en in artikelen in The Times en The Wall Street Journal. Deelnemers kunnen meer informatie vinden op de website www.luchtgitaar.nl. Daar kunnen zij zich ook inschrijven voor een van de voorronden.

---

--