Ingezonden persbericht

Persbericht
Hortus botanicus Leiden

Botanische verrassing in de Leidse Hortus:
Ziir binnenkort verwacht: Bloei van de reuzenaronskelk uit Sumatra 15 of 16 juni

Alweer enige tijd geleden ontving u een persbericht waarin de bloei van de reuzenaronskelk, Amorphophallus titanum, werd aangekondigd. Een hele tijd is het daarna stil geweest rondom deze bijzondere plant tot op een trieste dag de kaschef en hoofdverzorger van de reuzenaronskelk, Art Vogel, meedeelde dat het allemaal niet door zou gaan. De 30 kilo zware knol bleek helemaal door nematoden (aaltjes van een paar millimeter groot) van binnenuit te zijn opgegeten. De jarenlange zorg om de plant tot dit formaat op te kweken bleek in een paar weken tijd tenietgedaan - teleurstelling alom. Die teleurstelling werd nog groter toen vlak daarna de Botanische tuin van Bonn in Duitsland een reuzenaronskelk van superformaat bloeiend kon tonen. Uit een knol van 78 kilo (!) groeide een bloeiwijze van meer dan 2.80 m hoog.

Groot was de verrassing toen vlak daarna een oplettende kasmedewerker iets 'vreemds' ontdekte. Ein van de jonge reuzenaronskelkplanten leek de aanzet te maken tot een groter blad dan normaal. Dit blad wordt omhuld door een soort schutblad en bij inspectie bleek dat zich daaronder niet een blad maar een bloeiwijze bevond.
De ontwikkeling van die bloeiwijze gaat nu enorm snel. Een paar dagen geleden was slechts een deel van de geurkolf van de bloeiwijze te zien, maar nu lijkt het er op of binnen 4 of 5 dagen de plant al tot bloei zal komen.

Dit wordt, naar men verwacht, niet een reuzen-aronskelk zoals in Bonn maar nog altijd een bloem van meer dan een meter groot. De knol waaruit de bloeiwijze zich ontwikkelt weegt ongeveer 5 kilo en dat is vele malen lichter dan normaal. De geurintensiteit zal er niet minder om zijn.
Met deze voor insecten heerlijke aasgeur lokt de reuzenaronskelk zijn bestuivers aan. De insecten vliegen de bloeiwijze in en worden tussen de tentakeltjes van de vrouwelijke bloemen een tijdje vastgehouden. Zijn deze uitgebloeid dan openen de mannelijk bloemen zich en laten stuifmeel los wat op de vliegen terechtkomt. Jammer genoeg zijn de vrouwtjesbloemen niet meer 'ontvankelijk' en zullen er zich geen zaden kunnen vormen. De insecten vliegen uit op zoek naar een andere bloeiende reuzenaronskelk, maar helaas: eenzame liefde. Nakomelingen zullen er niet komen.

Op dit moment is de bloem (donderdagnamiddag) nog gesloten maar alle tekenen zijn er dat het sf zondagavond 15 juni of maandagavond 16 juni zo ver is. Het openen van de bloeiwijze gebeurt meestal in de middag. Het schutblad om de geurkolf ontvouwt zich dan. In totaal duurt de bloei twee dagen (een avond/nacht, een dag en een avond/nacht).

Om alles goed mee te kunnen maken zal de Hortus op de avond van de bloei langer open zijn tot 23 uur. Tijdens de avondopenstelling zullen medewerkers van de Hortus toelichting geven bij de reuzenaronskelk. De entree geldt zoals normaal. De Museumkaart is geldig. Het bezoekadres van de Hortus botanicus is Rapenburg 73 in Leiden.

Zodra duidelijk is wanneer de reuzenaronskelk zal gaan bloeien ontvangt u bericht.
U bent van harte welkom langs te komen voor opnames of een interview. Art Vogel en Stans van der Veen zullen u graag te woord staan.

Verzoek: Omdat de Amorphophallus titanum wellicht in het weekend tot bloei komt zou ik graag een contactpersoon voor zaterdag en zondag willen bereiken. Kunt u mij via veen@hortus.leidenuniv.nl het mailadres van uw weekendredactie laten weten?
Hartelijk dank!

Aan de redactie:
Voor informatie over de bloei van de reuzenaronskelk kunt u contact opnemen met:

* Stans van der Veen (071-5275144/veen@hortus.leidenuniv.nl)
* Art Vogel (06 - 12542374)

Leiden, 12 juni 2003 - Stans van der Veen - Hortus botanicus Leiden

http://www.wanadoo.nl/