Ingezonden persbericht


Achttien attracties op 15 juni gratis met Stadspas-junicheque

Knetterende opening Uitzinnige Zondag in EnergeticA

De Amsterdamse wethouder H. Belliot (Cultuur & Zorg) verricht op 15 juni 2003 de officiële opening van Uitzinnige Zondag. Plaats van handeling is Museum EnergeticA, gevestigd in de voormalige Eerste Gemeentelijke Elektriciteitscentrale van Amsterdam aan de Hoogte Kadijk. Op Uitzinnige Zondag pakken achttien cultuurattracties in en rond de Amsterdamse Plantage feestelijk uit met heel veel extra activiteiten, die allemaal kunnen worden bezocht op vertoon van een speciaal Plantage Paspoort (passe-partout). De diverse attracties zijn op 15 juni met elkaar verbonden door speciale wandel-, fiets- en boottochten dwars door de Plantage, waar ook anderen inhaken op de speciale familiedag.

Uitzinnige Zondag is het eerste gezamenlijke evenement van het samenwerkingsverband Plantage aan het Water, waar de achttien attracties allemaal lid van zijn. Plantage aan het Water wil dit deel van de oostelijke binnenstad op de kaart zetten als nieuw toeristisch kwartier van Amsterdam, een beleid dat wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam, VVV Amsterdam Tourist Board en de Kamer van Koophandel.

Museum EnergeticA
EnergeticA is een van de attracties die met extra activiteiten deelneemt aan Uitzinnige Zondag. Het museum laat zien dat energietechniek interessant en leuk is. In de monumentale machinehal, waar Uitzinnige Zondag flitsend en knallend zal worden geopend, draaien motoren en knetteren apparaten, terwijl in andere zalen houten wasmachines kreunen.

Kaartverkoop
De achttien attracties zijn geopend van 10:00 tot 18:00 uur en allemaal toegankelijk op vertoon van een speciaal passe-partout. Dit Plantage Paspoort bevat tevens het totale dagprogramma. Bovendien bestaat de mogelijkheid binnen een maand ná 15 juni nog één instelling gratis te bezoeken. De speciale passe-partouts of vouchers daarvoor zijn verkrijgbaar bij:
* het overgrote deel van de deelnemende instellingen;
* bij AUB Ticketshop, Leidseplein;

* telefonisch bij de Uitlijn (0900-0191, ¬ 0,40 pm);
* of via www.uitlijn.nl.

* Ook bij VVV-kantoren kunnen kaarten worden gekocht.
De kaarten zijn in de voorverkoop goedkoper dan op 15 juni zelf. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar betalen in de voorverkoop per persoon EUR 7,50 (op 15 juni: EUR 10,-), volwassenen betalen in de voorverkoop EUR 11,50 per persoon (15 juni: EUR 14,-).

Gratis met Stadspas-junicheque
Uitzinnige Zondag wordt mede mogelijk gemaakt door de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO), de Dienst Economische Zaken, de Mondriaanstichting en de Kamer van Koophandel. Voor DMO is de Plantage-buurt als toeristisch kwartier belangrijk, aangezien de attracties die deel uitmaken van Plantage aan het Water zeer laagdrempelig zijn voor gezinnen met kinderen uit alle sociale lagen van de bevolking. Het is ook daarom dat Stadspas, onderdeel van DMO, een actie heeft rond Uitzinnige Zondag. Stadspashouders kunnen tegen inlevering van hun junicheque op zondag 15 juni gratis naar binnen bij de achttien attracties van Plantage aan het Water. Bovendien kan met de Stadpas op Uitzinnige Zondag met veel korting een waterfiets worden gehuurd bij CanalBike. Er liggen waterfietsen klaar in de Plantage-buurt op 15 juni.

Voor meer informatie: www.uitzinnigezondag.nl.

Noot voor de redactie (