Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Geen uitlevering van Juanra!

Demonstratie 15 juni 2003 14:00u. Westermarkt Amsterdam

Justitie heeft besloten Juanra uit te leveren aan de Spaanse autoriteiten. Anderhalf jaar lang heeft Juanra in Nederland zijn uitlevering aangevochten. De rechtbank erkende dat hij in Spanje het risico loopt te worden gemarteld maar besloot dat hij daar dan maar in Spanje een klacht over moet indienen. Mosterd na de maaltijd dus.

Juanra is een activist uit Barcelona die wordt beschuldigd van ETA betrokkenheid. Die beschuldiging werd door de Spaanse autoriteiten nooit hard gemaakt. Het enige feit waar ze mee kwamen is een verklaring die onder marteling werd afgelegd en direct daarna werd ingetrokken. De Spaanse autoriteiten wrongen zich in onmogelijke bochten en spraken zichzelf voortdurend tegen om Juanra in handen te krijgen.

Sinds jaren voert de Spaanse staat een enorm offensief tegen politieke oppositie aldaar en schuwt geen middel om deze monddood te maken. Een positieve verandering, een stap naar een vreedzame politieke oplossing is niet in zicht, in tegendeel, verder weg dan ooit. Kranten en tijdschriften worden zonder proces verboden, journalisten opgesloten en gemarteld, partijen verboden en sociale bewegingen gecriminaliseerd.

Onder deze omstandigheden is het voor Juanra onmogelijk om een eerlijk proces te krijgen, gezien zijn politieke activiteiten en achtergrond. Een land met democratische pretenties zou zich niet tot verlengstuk van een staat laten maken, die zo langzamerhand fascistische trekken aanneemt.

Een dezer dagen gaat Minister van justitie Donner beslissen of hij het advies van de rechtbank overneemt. Aan de ene kant staan de diplomatieke en economische banden tussen Spanje en Nederland, aan de andere kant een linkse activist en muzikant die in het schootsveld van 'oorlog tegen terreur' is terechtgekomen. Donner kennende, zal hij daar niet lang over aarzelen. Uitlevering van Juanra door Nederland zou medeplichtigheid betekenen aan martelen en politieke repressie in Spanje. Dat zullen we nooit accepteren!

De demonstratie zal voeren langs het hoofdburo van politie, het Leidse plein en het Spaanse Consulaat.

vriendelijke groeten,
Steungroep Free Juanra Amsterdam
06-19322304
info@freejuanra.org
www.freejuanra.org