Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 13-06-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19830

Goedkoper cholesterol verlagend middel

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2380573

13 juni 2003

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Smits en Arib (beiden PvdA) over een goedkoper cholesterolverlagend middel (2020311340).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Goedkoper cholesterol verlagend middel
1.
Goedkoper cholesterol verlagend middel
Kamerstuk, 13-6-2003

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Smits en Arib over een goedkoper cholesterolverlagend middel (2020311340).

1.
Hebt u kennis genomen van de woede die onder geneesmiddelenfabrikanten, farmaceutische groothandel en apothekers is ontstaan naar aanleiding van de actie van geneesmiddelenfabrikant Genthon die een cholesterolverlagend middel op de markt brengt dat ruim 40 % goedkoper is dan vergelijkbare middelen?

1.
Ja.

2.
Bent u positief gestemd over de actie van Genthon en de verzekeraars die de prijsverlaging wensen ?

2.
Ja, ik ben zeer positief gestemd over de prijsverlaging die in gang is gezet door zorgverzekeraar Geové. Dit is een voorbeeld van wat ik beoog met een actieve rol voor zorgverzekeraars in de geneesmiddelenvoorziening. Het heeft een gunstig effect op de ziekenfondspremies.

3.
Welke besparing op de uitgaven van geneesmiddelen kan de prijsverlaging betekenen indien die blijvend is ?

3.
Welke besparing precies kan worden gerealiseerd met de prijsverlaging is afhankelijk van het aantal zorgverzekeraars dat in navolging van Geové het betrokken cholesterolverlagend middel van Genthon als zogenaamd "preferent middel" aanwijzen. Inmiddels hebben een aantal grote zorgverzekeraars aangekondigd het initiatief van Geové over te nemen.

4.
Welke besparing op de geneesmiddelenuitgaven is mogelijk indien de actie van Genthon voor het cholesterolverlagend middel wordt gehanteerd voor andere populaire geneesmiddelen waarvan een soortgelijke prijsverlaging in principe op korte termijn mogelijk is?

4.
Welke besparing op de geneesmiddelenuitgaven mogelijk is, is niet exact aan te geven. Dit is namelijk afhankelijk van het aantal geneesmiddelen, de omzet van die middelen en van het aantal zorgverzekeraars (het aantal verzekerden) dat voordeel van een dergelijke prijsverlaging zullen ondervinden.

5.
Bent u bereid alles te doen dat in uw vermogen ligt om deze ruimere besparing zoals bedoeld in vraag 4 mogelijk te maken ?

5.
Het kabinetsbeleid is met name gericht op het bevorderen van prijsconcurrentie en daardoor de uitgaven voor de geneesmiddelenvoorziening structureel beter beheersbaar te maken.Dit beoog ik via een uitgebreid programma van deregulering en faciliteren van zorgverzekeraars te bevorderen. De aanpak van zorgverzekeraar Geové is mede een uitvloeisel daarvan.