Socialistische Partij

Juristen in actie tegen aantasting rechtshulp

16-06-2003 * Sociaal advocaten en medewerkers van Bureaus Rechtshulp demonstreren 18 juni opnieuw tegen de plannen van minister Donner om de rechtshulp te beperken. Het grondwettelijk recht op betaalbare rechtshulp wordt volgens hen ernstig aangetast. Het actiecomité `Recht voor Iedereen' zal op het Plein in Den Haag actievoeren onder het motto `Geeft Donner Vrouwe Justitia de doodsteek?'

Minister van Justitie Donner (CDA) wil de gefinancierde rechtsbijstand hervormen en de eigen bijdrage met 50% verhogen. In het huidige stelsel kunnen rechtzoekenden terecht bij Bureaus Rechtshulp en bij de (sociale) advocatuur voor advies, kortdurende rechtsbijstand en verdergaande rechtsbijstand. Naarmate de rechtsbijstand meer tijd kost, wordt de eigen bijdrage hoger. Het werk is zwaar, de cliëntèle vaak moeilijk en de vergoedingen zijn laag. Door steeds ingewikkelder regelgeving en omdat overheidsinstanties en private dienstverleners steeds ontoegankelijker worden, neemt de vraag naar rechtsbijstand gestaag toe.

De minister stelt voor de Bureaus Rechtshulp te vervangen door een juridisch loket. Deze neemt een deel van de taken van de Bureaus Rechtshulp over, maar gaat geen inhoudelijke rechtsbijstand verlenen. Hierdoor worden relatief eenvoudige zaken niet langer in een vroeg stadium opgelost, waardoor het aantal onnodige procedures zal toenemen. De Vereniging Sociaal Advocatuur Nederland (VSAN) heeft al aangegeven dat de sociaal advocatuur deze vraag niet aan kan.

Actiecomité `Recht voor Iedereen' organiseert woendag 18 juni om 17:30 uur een manifestatie op het Plein in Den Haag. Vele sociaal advocaten en bureaumedewerkers zullen hun stem laten horen voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer. De demonstratie wordt onder andere gesteund door de Nationale Ombudsman, Slachtofferhulp Nederland, de Landelijke studentenvakbond en de SP.

zie ook www.rechtvooriedereen.nl