VNG

VNG richt Stichting Regres Bouwnijverheid op

VNG richt Stichting Regres Bouwnijverheid op

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten richt vandaag de Stichting Regres en Verhaal Kosten Bouwfraude op. Doel van de Stichting is het behartigen van de belangen van gemeenten ten behoeve van regres en verhaal van schade en kosten die direct of indirect zijn geleden als gevolg van de vermeende bouwfraude. De Stichting gaat de claims tot schadevergoeding bundelen en de juridische procedure namens de deelnemende gemeenten voeren. Inmiddels hebben zo'n 60 gemeenten zich aangemeld om te participeren in de Stichting.

De oprichting van de Stichting is een initiatief van de VNG, maar valt niet onder de verantwoordelijkheid van de VNG. Het voorlopige Stichtingsbestuur bestaat uit de heer J. van Zanen, wethouder in Utrecht (voorzitter), de heer J. Keizer, wethouder in Leeuwarderadeel (secretaris) en de heer P. Keser, wethouder in Wijchen (penningmeester). Het bestuur zal nog verder worden uitgebreid. Het ambtelijk secretariaat wordt ondergebracht bij de VNG.

De Stichting dient deze week een pro forma memorie van eis in bij de Raad van Arbitrage namens de deelnemende gemeenten. Daarna wordt tevens de omvang van de claim die de Stichting gaat indienen duidelijk. De navolgende periode zal de Stichting gaan werken aan het zorgvuldig en uitgebreid toelichten van het verzoekschrift.

Aanleiding van dit initiatief is onder meer het eindrapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid. De commissie geeft in haar eindrapport een duidelijk signaal af dat er sprake is geweest van benadeling van opdrachtgevers in de bouw, waaronder gemeenten. De basis voor deze juridische actie is onder meer gelegen in de openbaar gemaakte schaduwadministratie van Koop Tjuchem.

Den Haag, 16 juni 2003