Gemeente Leeuwarden

Restauratie Stadhuis vordert

Stadhuis close up Al is het aan de buitenkant nauwelijks te zien, de vorderingen met de restauratie van het Stadhuis aan het Raadhuisplein gaan in rap tempo. Vorige week is het historische plafond verwijderd uit de burgemeesterskamer en op transport gegaan naar Maastricht waar de renovatie zal plaatsvinden.

De afgelopen weken is vooral onder de gebouwen gewerkt: de Middeleeuwse kelders uit de tijd van de Auckamastins zijn uitgegraven en voorzien van een nieuwe funcering. Onder de Raadzaal is een enorme kelder uitgegraven en op de binnenplaats is een diep gat gemaakt voor het toekomstige trappen- annex lifthuis.

Inmiddels is het Stadhuis in de steigers gezet en kan het restauratiewerk aan de buitenkant en binnenin beginnen. Alle leien gaan van het dak af, het carillontorentje komt ook in de steigers. Zo wordt de restauratie ook vanaf de straat zichtbaar. Elders in Nederland worden de wandtapijten uit de burgemeesterskamer behandeld met methylalcohol en krijgen de schilderijen hun noodzakelijke opknapbeurt. De (nieuwe) planning is dat de restauratie in september 2004 klaar is. De Hoofdwacht met de nieuwe raadzaal vraagt nog een maandje meer. Vanaf 1 oktober kan er dan weer worden getrouwd; spoedig daarna zullen ook de vergaderingen van de raad weer in het Stadhuis worden gepland.

Zie ook de rubriek Restauratie Stadhuis

Nieuwsbericht uit week 25 2003

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.restauratie_stadhu is_vordert_06%2F03]